Олег Волошин / фото УНІАН

Група народних депутатів з різних фракцій просять голову Служби безпеки України Івана Баканова відреагувати на заяви народного депутата від «Опозиційної платформи - За життя» Олега Волошина щодо суверенітету України.

Читайте такожНардепа від ОПЗЖ Волошина облили зеленкою (фото, відео)Про це у Facebook повідомила співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко.

«Як і обіцяли, звернулися до керівництва СБУ з вимогою порушити справу за злочин у ВР, коли депутат заперечував суверенітет України, а це - державна зрада. Дякую колегам з різних фракцій, які підписали наше спільне звернення», - написала вона.

Відео дня

Геращенко також опублікувала копію відповідного звернення до голови СБУ Івана Баканова. Депутати закликають його «вжити заходів реагування відповідно до компетенції».

Як повідомляв УНІАН, 17 липня під час розгляду проекту постанови про Заяву ВР щодо нелегітимного проведення загальноросійського голосування щодо поправок до Конституції РФ на тимчасово окупованій території України - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (№3736) Волошин запитав: «Що ми робимо для того, щоб жителі Криму повернулися і хотіли, головне, повернутися до України?».

«Ми маємо сьогодні, замість цієї порожньої постанови й звернення до невідомо кого, звертатися до власних громадян в Криму. Гарантувати їм їхні мовні та культурні права, а не знищувати останні російськомовні школи в Україні», - додав він.

Крім того, Волошин зауважив, що напередодні навмисно не прийшов на урочисте пленарне засідання парламенту, присвячене 30-річчю прийняття Декларації про державний суверенітет, тому що «немає що відзначати - суверенітет відданий повністю зовнішньому управлінню».

«Країна, у якій немає суверенітету, не може відновити суверенітет над українським Кримом. Ви нічого не зробили для того, щоб жителі Криму хотіли сьогодні бути в Україні», - заявив він.

У відповідь голова ВР Дмитро Разумков закликав депутатів не порушувати питання, які ставлять під сумнів незалежність і територіальну цілісність України.