Глава держави зазначив, що вже введено і дотримується режим тиші на Донбасі / фото ОП

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що завершити війну на Донбасі вдасться вже в цьому році.

Як повідомила прес-служба Офісу президента, про це він сказав у інтерв’ю інформаційному телеканалу Euronews.

Зеленський наголосив, що домовленості, яких досягли лідери держав-учасниць "нормандського формату" на останній зустрічі в Парижі наприкінці 2019 року, виконуються, хоч і не так швидко, як хотілося б.

Відео дня

Глава держави зауважив, що вже запроваджений і дотримується режим тиші на Донбасі, також досягнуті домовленості про ділянки розведення та 20 ділянок розмінування.

"Друга зустріч у "нормандському форматі" говорить про те, що у нас великий шанс закінчити війну", - заявив Зеленський.

Президент України висловив сподівання, що завершити війну вдасться вже в цьому році. "Якщо порівнювати нашу команду й минулу – так, як я хочу, ніхто не хотів. Таких темпів і так тиснути на це питання – ніхто такого не робив, і всі це бачать. І я говорю не лише про українців – всі наші іноземні партнери це бачать. Я знаю, що швидше мене ніхто це не закінчить", - зазначив він.

Глава держави наголосив, що наразі не існує іншого реального дієвого плану з мирного врегулювання ситуації на сході України, який підтримували б усі чотири сторони "нормандського" переговорного формату. Тому він хоче й далі рухатися цим шляхом до завершення війни на Донбасі.

"Якщо він (переговорний формат. – ред.) не буде працювати, тоді вже будемо думати про інший план", - розповів президент.

Також Зеленський повідомив, що має прямий діалог з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним у необхідні для цього моменти – наприклад, така розмова відбулася перед запровадженням режиму тиші.

"Я не боюся прямого діалогу з Президентом Російської Федерації. Я вважаю, що це правильно. Якщо є така можливість – говорити, і ці розмови просуватимуть нас вперед у питанні закінчення війни, треба робити. Не будемо говорити – не буде результату. Я вже це точно розумію. Не буде діалогу, не будемо дзвонити, коли це потрібно, – мирного результату не буде», – резюмував глава держави.

Перемир'я на Донбасі: що було раніше

  • З опівночі 27 липня на лінії розмежування в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі діє режим повного і всеосяжного припинення вогню.
  • Російські окупанти час від часу здійснюють поодинокі неприцільні постріли, які мають провокативну мету.
  • Вчора президент Володимир Зеленський висловив сподівання, що встановлений режим тиші на Донбасі перетвориться на місяці, роки, століття та тисячоліття миру, злагоди та процвітання української землі.