Папа Римський Франциск / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з папою Римським Франциском, під час якої вони обговорили нинішню кризову ситуацію, спричинену пандемією COVID-19, насамперед гуманітарні виклики, що постали перед світом.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, голова Римо-католицької церкви зазначив, що цінує прагнення України до солідарності.

"Підтримка Вашої Святості у питанні єдності, солідарності та відкритості Європи є важливою для України. Важливо вже зараз працювати над відновленням взаємної довіри та зміцненням взаємодії на континенті", - сказав Зеленський.

Відео дня

Він поінформував папу Франциска про успішні заходи, вжиті Україною під час карантину, зокрема про онлайн-формат навчання дітей у школах. Було також відзначено добрий приклад окремих українських церков у підтримці запроваджених урядом карантинних обмежень.

Читайте такожМеркель заявила про підтримку ініційованих Україною змін у роботі ТКГ щодо Донбасу – ОП

Також президент поінформував понтифіка про безпекову ситуацію на Донбасі та звернувся до Святого Престолу з проханням про допомогу у звільненні всіх українців, незаконно утримуваних на окупованій частині Донбасу, в окупованому Криму та в Росії.

"Ми шукаємо рішення для просування вперед у мирному врегулюванні. Україна не піде на порушення "червоних ліній" стосовно власної безпеки, суверенітету й територіальної цілісності", - наголосив Зеленський.

Папа Римський подякував президенту України за його спроби мирного врегулювання, а також наголосив, що опікується питанням звільнення українського військовослужбовця Віталія Марківа.

"Співрозмовники обговорили двосторонню співпрацю в гуманітарній сфері. Домовлено зміцнити взаємодію у питаннях охорони здоров’я й захисту довкілля та реалізувати спільні ініціативи в цьому напрямі. Президент підтвердив запрошення папі Франциску здійснити візит до України", - повідомили в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, президент Володимир Зеленський під час зустрічі з Папою Римським Франциском у Ватикані у лютому цього року попросив допомогти зі звільненням українців, які перебувають у полоні на Донбасі, в Криму і в Росії.

Також Зеленський заявив про готовність України розвивати тіснішу взаємодію з Ватиканом.