REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що під запланованих на п’ятницю, 26 червня, переговорів по відеозв’язку президентів Франції та РФ Еммануеля Макрона та Володимира Путіна будуть обговорені питання щодо зрушень у мінському процесі та умови для проведення саміту лідерів «нормандського формату» (Україна, Німеччина, Франція та РФ).

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба повідомив на спільній з міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сійярто прес-конференції в Києві за результатами засідання спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва.

Читайте такожМЗС: Для зустрічі Зеленського та Орбана у липні потрібні ще два елементи

Відео дня

Відповідаючи на питання, чи відомо у МЗС, в якому контексті буде обговорюватись питання України під час запланованої на 26 червня відеоконференції президентів Франції та РФ, Кулеба заявив: «Контекст класичний - Франція є однією з учасниць «нормандського формату», тому розмова вестиметься про те, як досягати позитивних зрушень у мінському процесі і як дійти до моменту, коли саміт між членами «нормандської четвірки» стане можливим».

Кулеба відзначив, що під час останніх візитів українських делегацій до Берліна та Парижі була підкреслена налаштованість України до проведення саміту «нормандського формату» і на досягнення конструктивних домовленостей без перетину наших «червоних ліній» в Мінському процесі в Тристоронній контактній групі для того, щоб такий саміт став можливим.

Читайте такожБоррель і Лавров обговорили ситуацію в Україні

«Нам потрібно рухатись вперед. Ми розраховуємо на конструктивну роль Франції у сприянні тому, щоб РФ так само займала конструктивну позицію і так само була налаштована на рух вперед з метою припинення війни та деокупації наших територій», - резюмував міністр.

Як повідомляв УНІАН, президент Франції Еммануель Макрон у п'ятницю, 26 червня, у форматі відеоконференції обговорить з президентом Росії Володимиром Путіним ситуацію в Україні.

"Є необхідність добитися подальшого прогресу стосовно кризового порядку денного, особливо щодо України", - йдеться у заяві Єлисейського палацу.