У Раді заявили, що питання звільнення Денісової назрівало давно / фото УНІАН

Нового уповноваженого Верховної Ради з прав людини замість звільненої з цієї посади Людмили Денісової можуть призначити упродовж двох місяців.

Про це народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський повідомив в ефірі інформаційного телемарафону.

"Питання про звільнення назрівало давно. Одразу, після перших публічних заяв пані Денісової внаслідок розширення агресії РФ в лютому цього року. Тому що багато її заяв сприймалися політиками та суспільством і насамперед допомагали ворогу... Пані Денісова, замість того, щоб виконувати професійно свої функції захисту прав громадян, в такий складний період військових дій почала робити дивні або політично орієнтовані заяви. Питання давно обговорювалось серед народних депутатів, тому було ухвалено таке рішення", - пояснив Веніславський.

Відео дня

На питання, хто тепер може обійняти дану посаду, Веніславський відповів, що "говорити зараз зарано".

"Буде оголошений конкурс, відповідно до закону України про правовий статус уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. І далі, хто на цьому конкурсі переможе, той і стане новим уповноваженим Верховної Ради",- акцентував Веніславський.

На уточнююче питання, чи розглядаються наразі будь-які кандидатури на цю посаду, народний депутат додав: "Я чесно скажу, що не знаю жодного прізвища, яке б на даний момент заслуговувало на довіру, щодо можливості зайняття цієї посади в майбутньому".

Щодо точної дати засідання Верховної Ради, де буде розглянуто питання призначення нового омбудсмена, він зауважив, що це тривалий процес.

"Навіть з урахуванням того, що зараз воєнний стан, я думаю що це буде не раніше ніж протягом найоптимістичніше місяця, максимум двох. Можна сподіватися, що ми матимемо нового уповноваженого Верховної Ради", - зазначив Веніславський.

Народний депутат поінформував, що апарат уповноваженого Верховної Ради України з прав людини функціонує незалежно від наявності або відсутності очільника.

"Там є кому займатися всіма справами. Ціла низка посадових осіб у структурі уповноваженого може ефективно виконувати ті питання, які на сьогоднішній день має виконувати уповноважений з прав людини", - підкреслив Веніславський.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 31 травня, Верховна Рада проголосувала за відставку Людмили Денісової з посади уповноваженого ВР з прав людини. За це віддали свої голоси 234 народних депутати України.

Денісова заявила, що оскаржуватиме в суді рішення Верховної Ради України про звільнення її з посади омбудсмена.

Довідка УНІАН. Людмила Денісова обіймала цю посаду з 15 березня 2018 року. Раніше вона була міністром соцполітики в урядах Юлії Тимошенко (2007-2010) і Арсенія Яценюка (2014 рік).

Вас також можуть зацікавити новини: