Печиво без вершкового масла готується просто та із доступних продуктів. Натомість виходить ніжна і м'яка випічка, яка буде дуже доречною до чаю або кави.
Просте печиво без масла
- Борошно - 3 ст.
- Крохмаль - 1 ст.
- Олія - 0,5-0,75 ст.
- Сода - 0,5 ч. л.
- Сіль - за смаком
- Оцет 9% - 1 десерт. л.
- Вода - 0,75 ст.
- Цукор - 1 ст.
Борошно просіяти. Додати до нього крохмаль, перемішати. Влити олію. Розтерти борошно з крохмалем та олією до утворення клейкої маси.
Читайте такожІдеальне варення з вишні: як приготувати ароматний смаколик
Соду погасити оцтом, додати трохи солі й ввести у тісто. Перемішати. Потім додати воду та цукор. Перемішати, замісити руками тісто. Воно не повинно бути крутим.
Розкачати тісто завтовшки близько 0,8-1 см. Нарізати квадратики, ромбики або інші фігурки.
Викласти печиво на сухий лист. Деко відправити у попередньо розігріту духовку на середню полицю. Випікати протягом 15 хвилин при температурі 190-200°С.
Швидке кокосове печиво без масла
- Кокосова стружка - 250 г
- Цукор - 150 г
- Яйця курячі - 2 шт.
- Сіль - 1 дрібка
Всі інгредієнти змішати до однорідної маси. З отриманого клейкого тіста сформувати печиво у вигляді кульок.
Розкласти кокосове печиво на деко з пергаментом. Випікати швидке печиво у розігрітій духовці 15 хвилин за температури 200°С. Смачне кокосове печиво готове.
Печиво віденське з варенням
- Борошно - 3,5 ст.
- Маргарин - 200 г
- Цукор - 150 г
- Курячі яйця - 2 шт.
- Ванілін - 1,5 г
- Розпушувач - 1 ч.л.
- Сіль - 0,3 ч.л.
- Варення або джем - 300 г
- Рослинна олія - 1 ст.л.
Просіяти обов'язково борошно, щоб наситити її киснем.
В окремій ємності змішати яйця з цукром. Додати дрібку солі. Збити вінчиком до появи легкої піни.
Розм'якшений маргарин перекласти в миску, змішати з невеликою кількістю просіяного борошна. Перетерти руками на крихту. Додати рубаний маргарин в яєчну суміш.
Всипати ванілін. Перемішати масу до однорідності.
Окремо змішати з невеликою кількістю борошна розпушувач, відправити його в тісто. Порціями підсипати решту борошна. Його може знадобитися трохи більше або менше, скільки візьме тісто. Воно повинно вийти досить крутим.
Замішати щільне, м'яке тісто (довго тісто місити не потрібно). Зібрати його в кулю. Розділити на 2 нерівні частини. Меншу прибрати в пакет і покласти в морозилку мінімум на 15 хвилин.
Більшу частину рівномірно розподілити руками по листу. Дно форми попередньо злегка змастити рафінованою соняшниковою олією.
Розподілити тісто в тонкий пласт, формуючи невисокі бортики. Змастити його зверху будь-яким густим варенням.
Дістати з морозилки другу частину тіста. Натерти на великій тертці відразу ж над пирогом, закриваючи крихтою начинку.
Заздалегідь розігріти духовку до 180°С. Випікати приблизно 30-40 хвилин до золотистого кольору. Коли верх випічки підрум'яниться, перевірити готовність дерев'яною зубочисткою.
Дістати із духовки деко з випічкою. Дати їй охолонути. Нарізати випічку на квадратики однакового розміру.
Просте вівсяне печиво
- Пшеничне борошно - 100 г
- Вівсяні пластівці - 125 г
- Яйця - 1 шт.
- Цукор - 50 г
- Соняшникова олія - 2 ст.л.
- Сода харчова - 0,5 ч.л.
- Сіль - за смаком
- Лимонний сік - 0,5 ч.л.
Подрібнити вівсяні пластівці до того стану, який до смаку.
У миску вбити куряче яйце, додати сіль та цукор. Вінчиком перемішати суміш до однорідності.
Додати соняшникову олію та соду, погашену лимонним соком. Знову перемішати. Всипати вівсяні пластівці й перемішайте до однорідності.
Частинами просіяти в тісто пшеничне борошно, перемішати. Якщо тісто занадто сильно липне до ложки, продовжувати додавати борошно. Тісто має бути липкуватим і в'язким, але добре тримати форму.
Читайте такожНіжні та повітряні сирники: як приготувати смаколик у духовці
На присипаному борошном столі сформувати з тіста кулю і сплюснути її. Розрізати тісто на вісім рівних частин. Краще розрізати на сегменти. Так печиво вийде максимально однаковим.
Руками, злегка змоченими водою, сформувати спочатку кульки, а потім сплюснути їх до форми круглого печива. Викласти печиво на деко, застелене пекарським папером. Випікати у заздалегідь розігрітій до 180°С духовці протягом 30 хвилин. Печиво повинно злегка підсохнути, а знизу – трохи підрум'янитися.