
Обіцянка каша
За старих часів таку кашу варили всім селом, весь день пригощали бідняків, а ввечері те, що залишиться, доїдали самі. Предки вірили, що, куштуючи наїдки, вони звертаються до духів і можуть попросити в тих щастя, любові, достатку і всього необхідного.

- ячна крупа - 1 ст;
- вода - 2.5 ст;
- сіль - 1 ч.л;
- вершкове масло - 30 г.
Промийте крупу і просушіть її на пательні, постійно помішуючи і не додаючи масла. У цей час наливаємо в каструлю води і ставимо на вогонь. Коли вода закипить, невеликими порціями додаємо крупу. Слідом - вершкове масло та сіль. Перемішуємо. Накриваємо каструлю кришкою, зменшуємо вогонь і варимо 10-15 хвилин. Розігріваємо духовку. Чекаємо, поки википить вода, вимикаємо вогонь. Ставимо каструлю в духовку, вимикаємо вогонь і чекаємо 20 хвилин. Так потрібно, щоб каша "настоялася". Після закінчення цього часу кашу можна подавати до столу.
Квас
Пращури вірили, що квас не тільки тонізує й освіжає, а й має магічні властивості. У давнину квас не пили просто так - обов'язково вимовляли вголос певну змову. Вважалося, що вищі сили принесуть удачу тому, хто так зробить.

- вода - 10 л;
- житні сухарі - 1 кг;
- цукор - 750 г;
- родзинки - 15 г;
- пивні дріжджі - 2-3 ст.л;
- лист чорної смородини - 2-3 шт.
Читайте такожОбряди на Івана Купала 2021: ритуали на любов, здоров'я та красуетапи: залити сухарі гарячою водою і настоювати 12 годин. В іншу ємність покласти листя смородини й також настоювати 3-5 годин. Настій від сухарів проціджуємо через сито, з'єднуємо з настоєм із листя, додаємо цукор, дріжджі й залишаємо бродити на 4 години. Отриману суміш знову проціджуємо і розливаємо по пляшках. Фінальний штрих - у кожну пляшку кладемо по 3 родзинки і залишаємо квас на 2 дні, щоб настоявся.
Драники

- картопля 4 шт;
- борошно - 4 ст.л;
- яйця - 2 шт;
- сіль, перець, приправи - за смаком;
- рослинна олія - для смаження.
Миємо картоплю, очищаємо її від шкірки, натираємо на тертці. Додаємо яйця, борошно та сіль. Перемішуємо. Наливаємо в сковорідку олію і ложкою викладаємо суміш порційно. Смажимо на середньому вогні до готовності, періодично перевертаючи.
Вареники з вишнею

- 3 склянки борошна;
- 3/4 склянки води;
- 2 яйця;
- сіль;
- 4 склянки вишень;
- 1/2 склянки цукру.
Змішуємо борошно, сіль, яйця і воду так, щоб вийшло еластичне тісто. Розкачуємо його на горизонтальній рівній поверхні, але не надто тонко. Так, щоб вишня всередині тіста "втрималася". Вишні миємо, видаляємо з них плодоніжку та кісточку. Перекладаємо в ємність, зверху посипаємо цукром. Накриваємо кришкою і настоюємо 20-30 хвилин. Потім відкидаємо на друшляк, щоб злити сік. Склянкою вирізаємо кружечки з тіста, кладемо вишню всередину, загортаємо кожен шматочок тіста, скріплюючи краї. Варимо в підсоленій воді 5-7 хвилин після того, як вареники спливуть. Приготовлені вироби обережно дістаємо з каструлі так, щоб не пошкодити тісто. Подаємо до столу з маслом і сметаною
Пиріг із яйцем і цибулею заливний

Для начинки:
- 4 яйця;
- великий пучок зеленої цибулі;
- сіль - за смаком.
Для тіста:
- 1/2 ч. л. солі;
- 7 ст. л. борошна;
- 1/2 ч. л. розпушувача;
- 225 г сметани;
- 3 яйця.
Яйця, які потрібні для начинки, відварюємо, чистимо і дрібно ріжемо. З'єднуємо з цибулею та сіллю. Готуємо тісто: збиваємо віночком або міксером яйця разом зі сметаною та сіллю. Просіюємо борошно з розпушувачем і додаємо в суміш. Половину тіста виливаємо у форму, змащену олією. Зверху викладаємо начинку. Заливаємо тістом, що залишилося, рівняємо. Відправляємо в розігріту до 180°C духовку, випікаємо 45 хвилин.
Не можна обійти стороною і трав'яні чаї, які також були обов'язковим частуванням на свято Івана Купала. Дари флори, зібрані ввечері 6 липня, мають цілющу силу, тому ви можете сміливо робити трав'яні настої та чаї, поєднуючи разом трави, які вам подобаються.
Вас також може зацікавити:
Івана Купала у 2021 році: історія та традиції містичного свята
Розпочався Петрів піст у 2021 році: календар харчування по днях, що можна і не можна їсти