Українці часто готують свинину - це м'ясо знаходиться в середньому ціновому сегменті, а також має велику кількість корисних речовин. Зі свинини можна приготувати перші, другі страви і салати. УНІАН з'ясував, як ресторанні соуси до м'яса вийде зробити в домашніх умовах.
Раніше ми говорили про те, як вибрати м'ясо для шашлику.
Червоні соуси до м'яса
"Червона смородина"
- Смородина червона - 500 г
- Цукор - 250 г
- Оцет 9% - 50 мл
- Гвоздика мелена - 0,5 ч.л
- Перець духмяний мелений - 0,25 ч.л
- Перець чорний мелений - 0,25 ч.л
- Кориця мелена - 0,25 ч.л
- Сіль - за смаком
Смородину промити, видалити неякісні ягоди і гілочки. Подрібнити блендером або за допомогою толкушки. Перетерти смородину через сито, прибрати макуху. Взяти сотейник, вилити в нього смородину, додати цукор і поставити на маленький вогонь. Нагрівати масу, постійно помішуючи, але не доводити до закипання.
Читайте такожЩо робити, якщо пересолили страву: кулінарні хитрощіДодати спеції, закип'ятити, накрити кришкою, поставити мінімальний вогонь і варити 30 хвилин. 2-3 рази перемішати соус, в кінці влити оцет і вимкнути вогонь. Соус остудити при кімнатній температурі і використовувати для страв.
"З перців і яблук"
- Перець болгарський солодкий (червоний) - 2 шт
- Перець гострий червоний - 2 шт
- Яблука (кисло-солодкі) - 3 шт
- Цукор - 300 г
- Бадьян сушений - 1 шт.
- Перець духмяний горошком - 2 шт.
- Оцет винний - 15 мл
- Коріандр в зернах - 1\4 ч.л
Перці і яблука помити, видалити кісточки і серцевину, розрізати на 4 частини. Викласти фрукти і овочі в ємність, де будете варити соус. Додати цукор, залишити на 8 годин або на ніч, щоб інгредієнти пустили сік.
Через деякий час, поставити ємність на вогонь і після закипання варити 40 хвилин. Соус остудити, подрібнити блендером, додати спеції. Варити ще 15 хвилин, потім влити оцет і проварити ще 5 хвилин. Залишити соус до загустіння і потім подавати до столу.
"Кисло-солодкий з журавлиною"
- Журавлина - 500 г
- Цибуля ріпчаста - 1 шт
- Цукор - 300 г
- Вода - 1 ст.
- Оцет яблучний 9% - 150 мл
- Кориця - 1/4 ч.л.
- Сіль, перець - за смаком
Журавлину вимити, ріпчасту цибулю нарізати невеликими часточками. Ягоди і цибулю висипати в ємність для варіння соусу. Влити воду, закип'ятити масу, накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні близько 10 хвилин.
Збити соус блендером, додати корицю і оцет, посолити і поперчити. Знову закип'ятити і варити на маленькому вогні, поки соус не перетвориться в густу масу, схожу на кетчуп. Перед подачею на стіл охолодити.
Білі соуси до м'яса
Гострий "Альфредо"
Даний соус можна використовувати не тільки для м'яса, але і для пасти
- Масло вершкове - 4 ст.л.
- Перець чилі (дрібно рубаний) - 1-2 шт.
- Вершки жирні - 1 стакан
- Сир пармезан (подрібнений на тертці) - 2/3 склянки
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
У сотейнику розтопити половину із зазначеної кількості вершкового масла, викласти перець чилі і варити, помішуючи, 3 хвилини. Вилити 2\3 склянки вершків, закип'ятити масу, потім варити 1-2 хвилини і зняти з вогню. Коли соус охолоне, знову поставити його на плиту, додати тертий сир, масло, що залишилося, і вершки, посолити і поперчити. Варити соус 1-2 хвилини, потім зняти з вогню і остудити.
"Часниковий"
- Сметана жирна - 4-5 ст. л.
- Соус соєвий - 1 ст.л.
- Сир плавлений - 30 г
- Кріп нарізаний - 1 ст.л.
- Часник - 2 зубки
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
Взяти ємність для приготування соусу, туди вилити сметану, соєвий соус, подрібнений кріп, сіль і перець. Перемішати, додати тертий плавлений сир і подрібнений часник. Соус ретельно перемішати ще раз, при бажанні можна збити в блендері.
"Бешамель"
- Вершкове масло - 80 г
- Борошно - 40 г
- Вершки 20% - 250 мл
- Сіль, перець - за смаком
- Бульйон м'ясний - 3-4 ст.л.
- Тертий мускатний горіх - за смаком
У сотейнику розтопити вершкове масло, помішуючи, всипати борошно так, щоб не було грудок. М'ясний бульйон остудити і додати в сотейник, туди ж влити вершки, посолити і поперчити. Збільшити вогонь, довести до кипіння і вимкнути. Додати щіпку мускатного горіха. Важливо пам'ятати, що соус повинен бути густим, тому після того, як вимкнете вогонь, помішуйте "Бешамель" до утворення потрібної консистенції.
Зелені соуси до м'яса
"Песто"
- Базилік зелений (листя без стебел) - 30 г
- Петрушка (листя без стебел) - 10 г
- Пармезан - 40-50 г
- Горіхи кедрові - 40 г
- Часник - 2 зубчики
- Сіль морська велика - 2/3 ч.л.
- Олія оливкова (першого холодного віджиму) - 80-100 мл
- Винний оцет білий (за бажанням) - 1 ч.л.
Зубчики часнику подрібнити в ступці разом з морською сіллю, кедрові горіхи прожарити на сковороді (ні в якому разі не смажити). Сир натерти на дрібній тертці, базилік і петрушку промити, обсушити. Для соусу використовувати тільки листя в пропорції 3:1.
Читайте такожЯк смачно посмажити золотисту цибулю: ви робите це неправильноЛистя зелені нарізати і разом з горіхами і часником викласти в чашу блендера. Додати 3-4 ст.л масла і збивати на слабкому режимі. Коли маса стане однорідною, вливати поступово іншу частину масла і оцет, продовжуючи збивати. Як тільки соус став густим, всипати сир і збивати ще 10-15 секунд. Зберігати соус "Песто" в холодильнику можна до 5 днів.
"З кропом"
- Кріп - 200 г
- Лимон - 1 ст.л.
- Часник - 5 зубчиків
- Масло рослинне - 80 г
- Сіль - 1 ч.л.
Кріп вимити, відрізати стебла, необхідну для соусу частина подрібнити. Викласти в блендер, зверху натерти часник, додати масло, посолити, видавити лимонний сік і перемішати інгредієнти. Подрібнити масу в блендері, потім довести до смаку за допомогою солі. Зберігати в скляній тарі в холодильнику.
"Чимічуррі"
- Зелень (петрушка і кінза навпіл; або тільки петрушка) - 30 г
- Цибуля червона - 20 г
- Часник - 2 зубчики
- Гірчиця діжонська (в зернах) - 2 ч.л.
- Оцет яблучний - 2 ст.л.
- Цукор тростинний темний - 1,5 ч.л.
- Олія оливкова - 50 мл
- Сіль (морська) - за смаком
- Перець чорний - за смаком
- Перець чилі червоний (свіжий) - за смаком
Взяти ємність для соусу, змішати тростинний цукор і яблучний оцет. Подрібнити часник, цибулю і зелень, додати до цукру і оцту. В ту ж ємність подрібнити перець чилі, додати гірчицю. Посолити, поперчити, додати масло і перемішати. Подавати до страв з м'яса або птиці.