Ароматний лимонний соус ідеально поєднується з гарячою і холодною рибою, морепродуктами, стравами з птиці. Також його можна використовувати як заправку для салатів замість обридлого майонезу. Яскравий пікантний смак, свіжий аромат і простота приготування зроблять цей рецепт вашим улюбленим. З таким соусом звичні продукти смакують по-новому.
Вершковий лимонний соус до риби з жовтками та гірчицею
Інгредієнти:
- лимонна цедра - 2 чайн. л.;
- лимонний сік - 1 стол. л.;
- гірчиця - 1 чайн. л.;
- вершкове масло - 50 г;
- яєчний жовток - 1 шт;
- вода - 2 стол. л.;
- спеції, зелень за смаком.
Жовток і гірчицю викладіть у сотейник або каструлю з товстим дном. Влийте воду. Увімкніть мінімальний вогонь і підігрійте суміш, збиваючи вінчиком до однорідності. Холодне (прямо з холодильника) вершкове масло наріжте кубиком і поступово додайте в соус при постійному помішуванні. Страва має не кипіти, а повільно булькати.
Лимон ретельно обмийте і потріть металевим скребком. Зніміть верхній шар цедри за допомогою дрібної терки. Вмішайте цедру в соус і зніміть із вогню. Влийте лимонний сік і додайте сіль, спеції, зелень за смаком. Остудіть і подавайте на стіл.
Лимонний соус для риби та салатів на бульйоні
Інгредієнти:
- лимон - 1 шт;
- курячий або овочевий бульйон - 250 мл;
- молоко - 250 мл;
- вершкове масло - 50 г;
- борошно - 2,5 ст. л.;
- цукор - щіпка;
- сіль - 1 чайн. л;
- перець білий мелений за смаком;
- біле вино - 50 мл (за бажанням).
Лимон промийте і потріть скребком. Зніміть цедру дрібною теркою, а з м'якоті вичавіть сік. У сковороді розтопіть на середньому вогні вершкове масло, просійте через сито борошно і перемішайте. Потім при постійному помішуванні влийте гарячий бульйон і тепле молоко.
Зменшіть вогонь до мінімального і варіть ще кілька хвилин. Не забувайте постійно помішувати. Додайте соус і цедру лимона, сіль, цукор, спеції, а також, за бажанням, вино. Готовий лимонний соус для салату остудіть, щоб він загус.