Українці люблять травневі свята не тільки за додаткові вихідні і сонячну погоду. У ці дні часто можна почути апетитний запах приготованого на вугіллі м'яса. Важко уявити людину, яка відмовиться від соковитого і ароматного шашлику. Щоб страва вийшла вдалою, потрібно знати деякі тонкощі її приготування.
Як підготувати м'ясо для шашлику
Читайте такожМаринад для шашлику: як приготувати неймовірно смачне і соковите м'ясоТрадиційно шашлик готують з баранини, але не всім подобається її специфічний смак. Найчастіше для приготування на вугіллі використовують курку, яловичину і свинину. Не всі види м'яса підходять для шашлику. Для курячого шашлику краще взяти грудинку або стегенця, для яловичого - спинка, для шашлику зі свинини підійде шийка. М'ясо повинно бути молодим і свіжим.
Нарізати м'ясо для шашлику слід кубиком зі стороною розміром 4 см. Якщо шматочки будуть маленькими, м'ясо підгорить. З яловичини і курки бажано прибрати всі прожилки і жир, а в свинині їх можна залишити. М'ясо для додаткового смаку можна замаринувати. Дрова для багаття повинні бути з фруктових дерев. Також можна взяти дуб, березу, липу. Не використовуйте хвойні дрова, інакше у шашлику з'явиться неприємний присмак.
Шашлик з м'яса
- М'ясо - 2 кг.
- Цибуля ріпчаста - 2 кг.
- Перець чорний мелений - 4 г.
- Мінеральна вода газована - 1 л.
- Сіль - 10 г.
- Петрушка - 5 г.
- Кріп - 5 г. м'ясо, цибуля,
М'ясо нарізати кубиком стороною 5 см. У курці і яловичині видалити жилки і жир, а в свинині жир можна залишити. Цибулю нарізати кільцями і викласти в миску з м'ясом. Добре розім'яти цибулю руками, щоб м'ясо просочилося цибулевим соком. Посолити і поперчити м'ясо, додати посічену зелень, влити мінеральну воду і перемішати всі інгредієнти.
Накрити миску з м'ясом невеликою тарілкою, зверху поставити вантаж. Прибрати в холодильник на 12 годин. Замість мінералки можна використовувати інший маринад. Підготувати вугілля в мангалі або багатті. Вогонь повинен повністю догоріти, а дрова повинні покритися білим попелом. Після цього можна готувати м'ясо.
На шампури нанизати шматочки м'яса і кільця цибулі. Готувати м'ясо потрібно тільки з двох сторін - по 5 хвилин з кожного боку. Курка готується 10-15 хвилин, а свинина і яловичина - 15-20 хвилин. Готовність шашлику можна перевірити, розрізавши один зі шматків. М'ясо повинно бути однорідним за кольором, без червоного м'ясного соку.
Шашлик з овочів
- Кабачки - 500 г.
- Баклажани - 500 г.
- Помідори - 300 г.
- Болгарський перець - 300 г.
- Адигейський сир - 200 г.
- Рослинна олія.
- Сіль, перець за смаком.
Баклажани і кабачки нарізати тонкими кружечками, а помідори - товстими. Перець і сир нарізати квадратними шматочками. По черзі нанизати овочі і сир на шампури. Облити шашлики рослинною олією, щоб овочі не обгоріли. Посолити з усіх боків. Встановити шашлики над тліючим вугіллям і залишити на 25-30 хвилин. Періодично повертати шашлик. Подавати з кетчупом.
Грибний шашлик
- Гриби (печериці свіжі) - 300 г.
- Майонез - 2 ст. л.
- Сіль - за смаком.
- Лимонний сік - 1 ч. л.
- Часник - 1 зубчик.
Гриби промити і обсушити серветкою. Очистити від бруду. Для маринаду змішати майонез з сіллю і свіжовичавленим лимонним соком. Додати подрібнений часник. Гриби проколоти зубочисткою в декількох місцях. Гриби викласти в маринад і залишити на 15 хвилин. Нанизати гриби на шампури і викласти на мангал. Готувати на добре нагрітому вугіллі до золотистого кольору (приблизно 15 хвилин), періодично повертаючи гриби.
Читайте також інші рецепти: