
Травневі свята - це найсмачніший період в році, адже в цьому місяці починається сезон шашликів. Ніжне ароматне м'ясо з запахом багаття нікого не залишить байдужим. Для насиченого смаку м'ясо можна залишити в маринаді. Молоде м'ясо маринують 1,5-2 години, а старе можна залишити в соусі довше, щоб його волокна розм'якшилися. Немолоду курку маринують 2 години, свинину - 4 години, а баранину і яловичину - 6 годин.
Всі рецепти розраховані на 2 кілограми м'яса.
Маринад для шашлику з кефіром
- Цибуля - 500 г.
- Кефір нежирний - 1,7 л.
- Хмелі-сунелі - 1,5 ст. л.
- Базилік свіжий - 200 г.
- Чорний перець горошком - 1 ч. л.
Цибулю крупно нарізати, перекласти в глибоку місткість і розім'яти руками, щоб виділився сік. Змішати з приправами, перцем і рубаним базиліком, посолити. Викласти м'ясо і добре перемішати. Влити кефір, щоб він повністю покрив м'ясо. Накрити місткість кришкою і залишити в холодильнику мінімум на 5 годин.
Маринад для шашлику з мінералкою
- Газована мінеральна вода - 1 л.
- Цибуля - 500 г.
- Часник - 5 зубчиків.
- Рослинна олія - 2 ст. л.
- Мелена паприка - 1.5 ст. л.
- Мелений перець, сіль за смаком.
М'ясо викласти в миску. Цибулю і часник нарізати кільцями і викласти на м'ясо. Посолити і поперчити м'ясо, додати мелену паприку. Ретельно перемішати інгредієнти. Влити рослинну олію і мінеральну воду. Залишити на 4 години.

Томатний маринад для шашлику
- Томатний сік - 1,5 л.
- Цибуля - 500 г.
- Часник - 5 зубчиків.
- Приправа для м'яса - 1 ст. л.
Цибулю і часник нарізати кільцями, перемішати з м'ясом. Посолити і поперчити м'ясо, залити томатним соком і залишити на 4 години.
Маринад для шашлику з майонезом
- Цибуля - 300 г.
- Майонез (краще домашній) - 500 мл.
- Приправа карі - 1 ст. л.
- Сіль, перець за смаком.
Лук подрібнити блендером в пюре. Змішати в мисці майонез, цибулю, карі і сіль з перцем. Залити сумішшю м'ясо і залишити на 3 години в холодильнику.
Маринад для шашлику з соком грейпфрута
- Грейпфрут - 2 шт.
- Кінза або петрушка - 200 г.
- Кмин - щіпка.
З грейпфрута ретельно видавити сік, прибрати кісточки. Петрушку або кінзу нарізати разом зі стеблом, змішати з соком. Залити соком із зеленню м'ясо, посипати кмином, посолити і поперчити. Залишити маринуватися на 8 годин.
Читайте також інші рецепти на УНІАН: