Як варити горох / фото sebadi.com

Горохова каша - дуже смачний, низькокалорійний і поживний гарнір. До такої каші часто падають копченості або ковбаски. Горох готується довше більшості круп, але активних дій потрібно мінімум. Колотий горох вариться набагато швидше, ніж цілий.

Скільки і як варити горохову кашу

Час варіння горохової каші залежить від того, замочували заздалегідь крупу чи ні. Якщо горох замочили перед варінням на 8-12 годин, то він вариться до готовності за 40-50 хвилин. А не замочений горох готується помітно довше - 1,5-2 години.

Також на час приготування впливає жорсткість води. У м'якій воді горох готується швидше, навіть якщо його не замочували. Розм'якшити водопровідну воду можна за допомогою соди - читайте рецепт нижче.

Відео дня

Співвідношення гороху і води при варінні - 1: 3. Якщо вода швидко википіла, то можна долити ще склянку гарячої води.

Щоб горох не пригорів до дна каструлі, його варять на невеликому вогні і періодично перемішують. Солять горохову кашу в самому кінці. Щоб гарнір був смачнішим, в кінці приготування можна додати в нього олію або вершкове масло, м'ясний бульйон, тертий сир, вершки, обсмажені овочі або гриби.

Рецепт швидкої горохової каші без замочування

  • Горох - 100 г.
  • Вода - 400 мл.
  • Сода - 0.3 ч. л.
  • Сіль - 0.5 ч. л.

Горох переберіть і видаліть чорні зерна. Промийте горох кілька разів під проточною водою. Пересипте горох в каструлю і залийте 400 мл холодної води. 

Поставте на середній вогонь, а потім зменшіть його до мінімального після закипання крупи. Варіть горох 20 хвилин, знімаючи пінку. Потім всипте в воду соду і варіть кашу ще 25 хвилин. В кінці варіння помішуйте горох частіше, щоб він не пригорів, а за 5 хвилин до виключення посоліть. 

Після цього горох готовий. Його можна перемолоти в однорідне пюре за допомогою блендера.

Горохова каша з мисливськими ковбасками

  • Горох - 1 склянка.
  • Ковбаски - 4 шт.
  • Цибуля - 2 шт.
  • Соняшникова олія - 2 ст. л.
  • Сіль, перець за смаком.
  • Зелена цибуля для прикраси.

Горох залити 4 склянками води і залишити на ніч, щоб він набух. Потім відкинути горох на друшляк і перекласти в каструлю. Залити 3 склянками води. Варити на маленькому вогні приблизно 40 хвилин, іноді помішуючи горох. Потім посолити і потовкти горох в пюре.

Цибулю обсмажити на соняшниковій олії до золотистого кольору 3-4 хвилини. Потім додати в сковороду нарізану кружечками ковбасу і обсмажити ще кілька хвилин. Викласти зажарку зверху на горохову кашу. Посипати готову страву рубаною зеленою цибулею.

Вас також можуть зацікавити новини: