Пєсков заступився за Марію Захарову / фото REUTERS

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков спробував виправдати офіційного представника російського МЗС Марію Захарову, яка висміяла у Facebook президента Сербії Александара Вучича.

Читайте такожПосла РФ викликали до МЗС Сербії через приниження президента Вучича Реакцію Пєскова опублікувала «Газета.Ru».

Коментуючи скандальний пост Захарової, він заговорив про «активність російських дипломатів у соціальних мережах», яка «є необхідною частиною їхньої роботи», і згадав про «круглий стіл» короля Артура:

Відео дня

«Я знаю, що моя колега вже принесла вибачення. Що стосується емоційного фону, то тут можна сказати, що в нашій європейській культурі, якщо говорити про розсадження на міжнародних заходах, то нам набагато ближче «круглий стіл» короля Артура. Ось все, що я можу сказати».

При цьому Пєсков додав, що у Росії та Сербії залишаються «дружні, партнерські відносини».

Захарова та Вучич: як почався скандал

  • Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова опублікувала в Facebook пост, на якому порівняла президента Сербії Александара Вучича з героїнею Шерон Стоун у фільмі «Основний інстинкт».
  • Публікація Захарової пов'язана з обставинами візиту президента Сербії в США. Російський представник сфокусувалася на знімку, зробленому в ході візиту. На ньому Вучич сидить на стільці посеред овального кабінету, в декількох метрах від столу Дональда Трампа. Цей знімок і був використаний для створення мема з Вучич, де його порівнюють з фривольної героїнею Шерон Стоун.
  • Пост представника МЗС розкритикували в коментарях - Захарову звинуватили в підриві відносин Москви з фактично єдиною союзною державою в Європі. Публікація також викликала різку реакцію в Сербії.
  • На захист Вучича виступив Директор канцелярії по Косово і Метохії при уряді Сербії Марко Джуріч. Міністр оборони Сербії Александар Вулін також розкритикував пост Захарової.