
Більшість людей звикли перекушувати між основними прийомам їжі, дехто навіть по кілька разів на день. Іноді ми шукаємо перекус, бо справді голодні. А буває, що це трапляється через стрес або просто бажання отримати задоволення від їжі. Про це пише Parade.
У дослідженні, опублікованому в National Library of Medicine, йдеться про те, що один-два перекуси на день можуть бути навіть поживнішими, ніж триразове харчування без перекусів. Це пояснюється тим, що перекуси можуть запобігати переїданню, що зменшує навантаження на травну та метаболічну системи. Але при цьому ключове значення має, чим ви перекушуєте.
За словами гастроентеролога та експерта із травлення Джейсона Коренбліта, є продукт, якого варто уникати всім, і це - чипси.
"Як гастроентеролог я б хотів, щоб люди відмовилися від ультраоброблених чипсів смажених чипсів із довгим списком інгредієнтів, куди входять рафіновані крохмалі, промислові олії, штучні ароматизатори, консерванти", - каже він.
Коренбліт розповів, що чипси – це хрестоматійний приклад ультраобробленої їжі, яка може негативно впливати на здоров’я кишківника:
"Харчування з високим вмістом ультраоброблених продуктів погіршує здоров’я кишківника, зокрема може спричиняти запальні захворювання, синдром подразненого кишківника, а також ожиріння, діабет та серцеві недуги".
За його словами, якщо їсти чипси зрідка, це не така вже й велика проблема, але якщо це робити щодня, вони негативно вплинуть на кишківник.
"Ваші кишкові бактерії живуть за рахунок клітковини та резистентного крохмалю - рослинної їжі, яка не повністю перетравлюється. Коли ви перекушуєте здебільшого чипсами, які майже не містять клітковини, ви годуєте себе, але не їх. Раціон з високим вмістом клітковини, навпаки, підтримує різноманітну, стійку мікробіоту та вироблення коротколанцюгових жирних кислот, що зменшують запалення та зміцнюють кишковий бар'єр", - зазначив Коренбліт.
Він зазначив, що перекуси чипсами із часом можуть призвести до зменшення кількості корисних кишкових бактерій та посилення запалення:
"Нові дані свідчать про те, що деякі емульгатори та добавки можуть порушувати шар слизу, який захищає стінку кишківника, та змінювати мікробіом таким чином, що це сприяє запаленню та підвищенню проникності кишківника".
Магістерка охорони здоров’я з Гарвардської медичної школи Тріша Пасіча додала, що шкода для організму зростає, якщо чипси поєднувати з газованою водою.
Які перекуси корисні для кишківника
Доктор медичних наук, гастроентеролог Пол Фойєрштадт рекомендує обирати необроблені продукти з високим вмістом клітковини: горіхи, ягоди, їжу на основі бобових. Він пояснює, що таке харчування підтримає здоров'я кишківника, зокрема збільшить кількість у ньому корисних бактерій.
Фойєрштадт і Коренбліт погоджуються, що йогурт також є чудовою закускою для кишківника завдяки високому вмісту пробіотиків.
"Йогурт з живими та активними культурами містить корисні бактерії, відомі як пробіотики. Вони можуть підтримувати здоровий мікробіом і зменшити запалення та дисбактеріоз. Регулярне вживання йогурту пов’язане зі сприятливими змінами в кишковій мікробіоті", – каже Коренбліт.
За словами Пасічі, це все не означає, що потрібно харчуватися "ідеально" або ніколи не насолоджуватися чипсами, газованою водою чи іншими ультраобробленими продуктами й напоями:
"Не прагніть досконалості. Прагніть до формування здоровішого способу харчування. Ваше здоров’я покращиться більше, якщо ви внесете зміни, які вам справді подобаються і яких ви зможете дотримуватися роками, а не зміни, які ви ненавидите і кидаєте після двох напружених і жахливих тижнів".
Раніше УНІАН назвав 7 продуктів з високим вмістом білка, які варто їсти під час перекусів. Це, зокрема, грецький йогурт, яйця, консервований тунець або лосось, сирні палички, в'ялене м'ясо, делікатесна індичка, домашній сир.