На комете найдены органические вещества / vesti.ru

Європейське космічне агентство опублікувало знімки, на яких видно, як космічний модуль Philae скакав по поверхні комети Чурюмова-Герасименко при прикомечуванні 12 листопада, повідомляють Вести.

Через невдалу посадку апарат виявився у сутінкової зоні, і його сонячні батареї не змогли виробляти енергію для апарату. Останній сигнал з модуля на Землю отримали 15 листопада. Philae передав дані про проби з поверхні комети і перейшов у сплячий режим. На кометі апарат виявив молекули органічних речовин, які містять атоми вуглецю, а отже, могли б брати участь у виникненні життя. Зараз вчені проводять аналіз спектра та ідентифікують, які саме органічні сполуки знайшов посадковий модуль.

Читайте такожВперше в історії людства робот, який летів до комети більше 10 років, сів на її поверхню (наживо)

Відео дня

Європейські вчені впевнені, що космічний модуль незабаром знову вийде на зв'язок, як тільки опиниться на сонячній стороні за рахунок обертання комети і зможе зібрати енергію сонця.

Нагадаємо, апарат Philae був доставлений до комети космічним зондом Rosetta. Шлях зонда до комети зайняв 10 років і 3 місяці. Ракета з апаратами стартувала з космодрому Куру у березні 2004 року. В цілому він подолав близько 6,4 мільярди кілометрів. Вартість унікальної дослідницької програми склала 1,3 мільярди євро.

Поверхность кометы / vesti.ru