НАСА/НОАА/йде проект

Орбіта Землі трохи подовжується кожні 405 тис. років через гравітаційний вплив Юпітера і Венери, що викликає зміни клімату і масове вимирання.

Читайте такожNASA запустило місію на Марс (відео)

До такого висновку дійшли вчені з Ратґерського університету, говориться в прес-релізі на EurekAlert!. Зазначається, що цикл 405 тис. років був передбачений на основі розрахунків руху планет, однак результати теоретичного моделювання були достовірними лише для останніх 50 млн років. З відносно невеликим збільшенням ступеня відхилення від окружності орбіти Землі також тісно пов'язані зміни в розташуванні магнітних полюсів планети.

Відео дня

Вчені отримали докладніші дані про зміни в напрямку магнітного поля Землі, проаналізувавши відкладення в рифтовому басейні Ньюарк (штат Нью-Джерсі) і осадові породи в геологічній формації Chinle Formation (штат Арізона). Вони витягли керн, датований пізнім триасовим періодом в проміжку часу від 253 до 202 млн років тому. У зразках були мінерали циркону з вкрапленнями магнетиту - кристалу, по якому можна судити про стан магнітного поля планети.

Отримані результати відповідали теоретичним розрахункам, що дозволяє використовувати цикл для точнішого датування подій, що відбуваються на Землі, в тому числі триасово-юрського вимирання, коли зникла велика кількість видів тварин, звільнивши екологічні ніші динозаврам.