Ілюстрація REUTERS

Міжнародна команда астрономів за допомогою телескопів Європейської південної обсерваторії встановила, що астероїд 2004-EW95 діаметром майже 300 км в поясі Койпера - насправді вуглецевий плутіно.

Читайте такожУ карликової планети Сонячної системи знайшли кільця

Він зовсім не схожий на інші об'єкти поясу Койпера і, ймовірно, сформувався в астероїдному поясі між Марсом і Юпітером, передає Бі-бі-сі. Плутіно, тобто небесне тіло зі схожою з Плутоном орбітою, був виявлений ще у 2004 році, але природа його походження не була встановлена.

Відео дня

Як зауважував дослідник з Белфаста Уеслі Фрейзер, випромінювання, що йшло від EW95, не було схоже на випромінювання інших об'єктів поясу Койпера.

Пізніше Фрейзер увійшов до міжнародної команди астрономів, які вивчили 2004-EW95 детально. Робота вчених опублікована на сайті Королівського університету Белфаста.

"Коли ми тільки отримали дані, то відразу зрозуміли, що щось не так", - розповів керівник дослідження Том Секалл.

Поява вуглецевого тіла в поясі Койпера приблизно в 4 млрд км від Землі пояснюється гіпотезою Великого лавірування. Вона свідчить, що газовий гігант Юпітер на ранньому етапі існування мігрував між кількома сонячними орбітами і своєю гравітацією впливав на рух інших космічних тіл.

Згідно цій гіпотезі, астероїд, подібний EW95, міг бути сформований в астероїдному поясі між Марсом і Юпітером і був вибитий блукаючим газовим гігантом на околиці Сонячної системи.

На походження EW95 вказує як вуглецевий склад, так і наявність філлосилікатів на астероїді. Їх поява може бути пояснена тим, що астероїд спершу знаходився значно ближче до сонця, і порода під впливом води перетворилася в філлосилікати. У самому поясі Койпера через значне віддалення від Сонця таке статися не могло б.