Якщо хтось каже, що пам'ятає себе до двох років, він точно помиляється / newgrodno.by

Якщо ваші перші спогади стосуються періоду до другого дня народження, тоді дуже вірогідно, що вони – фейк. Такого висновку дійшли дослідники з Університету Лондона, пише Daily Mail.

Як виявилося, близько 40% людей справді думають, що пам’ятають події, які трапилися з ними до дворічного віку. Але це помилка. Часто ці спогади фальшиві і сформовані мозком завдяки роздивлянню фотографій з ранніх років або ж на основі історій інших людей про них.

Вчені попросили 6641 добровольця розповісти про свій перший спогад. При цьому, була поставлена умова, щоб історія не була пов’язана з фотографіями чи родинними, родинними історіями чи будь-яким іншим стороннім джерелом інформації. Лише особистий досвід.

Відео дня

Читайте такожЯпонські вчені навчилися відновлювати втрачену пам'ять

Таким чином, вдалося встановити, що в середньому ранні спогади про дитинство сягали віку 3,24 роки. І, на думку вчених, це справжні спогади. Тому що в такому віці у людей формується інтелектуальна здібність запам’ятовувати.

Але 39% учасників дослідження, а це 2487 людей, стверджували, що пам’ятають себе і до дворічного віку. А 893 добровольця навіть наполягали, що їхні перші спогади стосуються першого року життя.

Читайте такожВчені визначили мозкову схему, що формує пам'ять людини про події

«Ми попросили людей згади свій найперший спогад, який вони насправді пам’ятають, попросивши, щоб це не було пов’язано з сімейними історіями чи фотографіями. Коли ми подивилися на відповіді, то побачили, що учасники часто говорили про спогади, пов’язані з віком немовляти. Найчастіше ці спогади були пов’язані з дитячою коляскою. У таких людей ці спогади могли з’явитися після того, як хтось їм сказав: «У матері була велика зелена коляска». Особа уявила собі це. З часом фрагменти фантазії стають пам’яттю. І часто люди починають додавати якісь елементи, приміром іграшки на колясці. Важливо те, що людина навіть не підозрює, що ці її спогади фальшиві», - сказав професор Лондонського університету Мартін Конвей.