Вчені назвали його Антарктанакс Шеклтони / фото The University of Nebraska–Lincoln

В Антарктиці дослідники виявили скам'янілість раніше невідомого виду, рептилії розміром з ігуану, яка була раннім родичем динозаврів.

Вчені назвали його Антарктанакс Шеклтоні. Перша частина імені перекладається як «Антарктичний король», а друга — дана в честь дослідника Антарктики Ернеста Шеклтона. Про це повідомляє CNN.

«Ця нова тварина була архозавром, раннім родичем крокодилів і динозаврів... Він виглядає як ящірка, але еволюційно це один із перших членів цієї великої групи. Він "розповідає" нам, як розвивалися динозаври та їх найближчі родичі», — сказав дослідник Брендон Пикук.

Відео дня

Читайте такожВ Італії знайшли останки найдавнішого з відомих динозаврів

Скелет не повний, але у дослідників досить останків, щоб зрозуміти, який вигляд він мав і наскільки він схожий на інших архізаврів. Дослідники вважають, що це була хижа рептилія, яка харчувалася амфібіями, комахами та ранніми родичами ссавців.

За словами вчених, це стало несподіваним відкриттям, яке змінило уяву про те, яким було життя в цьому холодному регіоні мільйони років тому. В Антарктиці було багато родючих земель, лісів та річок. Кліматичні умови того періоду сприяли появі різноманітної флори і фауни, і її дика природа була унікальна.