Аналіз ДНК вказав на того, кого підозрювали у загадкових вбивствах у 1888 році / pixabay.com

Джек-різник став героєм популярних оповідок і частково навіть перетворився на теорію змови. Але до цього часу лишається загадкою, хто насправді був тим холоднокровним вбивцею, жертвами якого у 1888 році у Лондоні стали щонайменше п’ять повій. У ті часи його так і не впіймали.

Тепер вчені з Великої Британії стверджують, що розкрили таємницю, пише Der Spiegel. Аналіз ДНК показав, що Джеком-різником був 23-річний перукар Аарон Космінський. Він же був і головним підозрюваним у 19 столітті, коли сталися всі загадкові вбивства.

Читайте такожВчені NASA отримали компонент ДНК, що доводить космічне походження життя

Відео дня

Ярі Лоугелайнен з Університету Джона Мура в Ліверпулі разом з Девідом Міллером з Лідського університету провели генетичне дослідження шовкової хустинки, яку знайшли поруч з четвертою жертвою Джека-різника – Кетрін Еддоус. На хустинці нібито були виявлені сліди крові й сперми. Вчені взяли зразки геному з хустинки й порівняли його з інформацією з генетичної бази даних. При цьому вони зосередилися на так званій мітохондріальній ДНК, яка успадковується від матері. Аналіз показав, що ці фрагменти співпадають з генетичним матеріалом сучасних нащадків Еддоус і Космінського.

Читайте такожПо слідах ДНК на одязі голландського школяра його вбивцю знайшли через 20 років в Іспанії

Однак, інші генетики розкритикували дослідження, наголошуючи, що воно нічого не означає. Зокрема, британський генетик Адам Рутерфорд назвав його нонсенсом і прикладом «поганої науки». Немає достовірних даних навіть про те, що Еддоус взагалі носила ту хустинку, коли сталося вбивство. Існує багато фото, на яких люди позують з тією ж таки хустинкою в руках. Родичі Еддоус теж торкалися її.