Ілюстрація REUTERS

Виявлення найдревнішого типу молекули у Всесвіті підтверджує теорії про розвиток хімії у перші часи після Великого вибуху. Вважається, що позитивно заряджена молекула під назвою гідрид гелію (HeH+) зіграла ключову роль на початках історії, сформувавшись в результаті атом гелію розділив свої електрони з протоном водню.

Ця взаємодія призвела до появи першої у Всесвіті молекули і хімічної сполуки. Крім того, її поява в часи охолодження після Великого Вибуху відкрила шлях для формування молекул водню.

Читайте такожВ космосі захисна складова ДНК старіє швидше

Відео дня

Як пише The Guardian, гідрид гелію синтезували в лабораторних умовах майже сто років тому. Але у космосі до цього часу його не виявляли, попри прогнози, що він повинен міститися в газових хмарах, з яких зароджуються зірки. Крім того, гідрид гелію повинен міститися у газі, який з'являється після смерті зорі.

"Хоч важливість молекули на Землі сьогодні обмежена, хімія Всесвіту почалася саме з цього іона. Відсутність точних доказів його існування в міжзоряному просторі створювала дилему для астрономії", - пояснили автори дослідження.

Читайте такожВ Сонячній системі існували астероїди-вулкани з розпеченого металу

Тепер вчені кажуть, що нарешті виявили сполуку в невеликій, але яскравій 600-річній планетарній небулі за три тисячі світлових років від сузір'я Лебедя. І хоч виявлений гідрид гелію сформувався внаслідок процесів, відмінних він раннього Всесвіту, команда дослідників переконана, що він все одно підтверджує теорії про "зародження хімії" і завершує дослідження, яке тривало десятиліттями.