Зіткнення зірок в поданні художника / фото ESA

Дослідники з Флориди виявили зіткнення нейтронних зірок, яке могло створити плутоній в нашій Сонячній системі. 

Вчені вважають, що такі зіткнення подвійних нейтронних зірок стали важливим джерелом елементів, важчих, ніж залізо, пише "Новое время".

У 2017 році обсерваторії по всьому світу спостерігали зіткнення двох щільних космічних тіл вкрай високих енергій. Маса нейтронних зірок, які стали учасниками цієї події, в кілька разів перевищує масу Сонця - при цьому розміром об'єкти були розміром з велике місто. Подібне зіткнення могло послужити причиною виникнення деяких з найважчих елементів в нашій Сонячній системі.

Відео дня

"Ми виявили це злиття подвійної зірки два роки тому, і воно було близько до Чумацького шляху - набагато ближче, ніж ми очікували. Ми запитали себе, чи може щось ще таке близьке зробити істотний вплив на те, як виглядає Сонячна система сьогодні" , - сказав Імре Бартос, провідний автор дослідження і доцент в Університеті Флориди.

Читайте такожКосмічні подорожі через "кротову нору" можливі, але марні

Відомо, що елементи, важчі, ніж залізо, частково формуються завдяки "р-процесу" - коли якась подія з високою енергією призводить до того, що зародкові атомні ядра швидко всмоктують багато нейтронів. Як тільки подія сповільнюється, деякі з цих нейтронів радіоактивно розпадаються на протони. Потенційними умовами для виникнення "р-процесів" є злиття наднових і нейтронних зірок.

Наднові трапляються відносно часто, в той час як нейтронні зірки зливаються в нашій галактиці, можливо, кілька разів на мільйон років. Це означає, що, якщо ви озирнетеся в часі, велика кількість плутонію і подібних елементів повинно різко зрости, якщо вони були створені нейтронними зірками, або залишатися відносно постійним, якщо вони були створені надновими.

Плутоній і кюрий радіоактивні і розпадаються на більш стабільні елементи. Коли утворилися найдавніші метеорити, вони захопили деякі з цих елементів, які потім розпалися на більш стійкі елементи. Відносний вміст продуктів розпаду в цих метеоритах дозволяє вченим повернутися назад і визначити приблизний вік формування елементів.

Вчені виявили, що кількість цих елементів досягла піку приблизно за 80 млн років до утворення Сонячної системи, коли вона була просто хмарою газу і пилу. Передбачається, що одна подія, ймовірно, злиття нейтронної зірки на відстані тисячі світлових років, утворило велику частину кюрія і, можливо, третина плутонію в сонячній системі.

"Це класне дослідження. Ці елементи складають крихітну частку в 1 відсотку Всесвіту, але вони дуже корисні для нас у багатьох відношеннях. Знання того, звідки вони прийшли, допомагає нам відчувати себе як вдома у Всесвіті", - сказав астроном і професор Колумбійського університету Девід Хелфанд.

Важливо відзначити, що ці результати засновані на моделюванні непрямих вимірювань, і наші знання про зіткнення нейтронних зірок і р-процес отримані тільки з одного експериментального спостереження. Хоча це малоймовірно, але, можливо, якийсь інший вид хаотичної події з високою енергією породив ці елементи.