Чорні діри висмоктують матерію з Чумацького шляху / Фото 007dna via instructables.com

По всій галактиці Чумацький шлях розкидані мільйони досі невідкритих чорних дір, які поглинають матерію з міжзоряного простору. Це призводить до того, що наша галактика втрачає гази і туманності між зірками.

Про це пише Newsweek, додаючи, що пара вчених з Японії оголосили про план відстежити всі ці "втрачені" чорні діри. Ідея про те, що мільйони чорних дір ховаються в нетрях Чумацького шляху не нова. В 2018 році дослідження NASA виявило, що в центрі галактики поруч з супермасивною чорною дірою скупчилися 10-20 тисяч об'єктів такого типу, але з меншими масами. У результатах дослідження, опублікованого в лютому, було вказано, що в Чумацькому шляху може існувати 100 мільйонів "тихих чорних дір".

Читайте такожВчені знайшли поруч з чорною дірою дещо дивне

Відео дня

Однак, виявити їх дуже важко. Гравітаційні поля навколо чорних дір настільки сильні, що навіть світло не може з них вирватися. Це означає, що такі космічні об'єкти неможливо виявити за допомогою традиційних методів спостереження.

Однак, астрономи Даічі Стуна і Норіта Каванака з Університету Токіо і Університету Кіото стверджують, що розробили новий спосіб виявлення "ізольованих чорних дір". Зокрема, вони пропонують шукати такі об'єкти, відстежуючи хвилі рентгенівського випромінювання.

Читайте такожАстрономи вперше помітили, як чорна діра поглинула нейтронну зорю

В своїй роботі вчені вказують на те, що всі чорні діри поглинають матерію з міжзоряного простору. Це призводить до утворення аккреційного диску матерії навколо них, які стають сильним джерелом рентгенівського випромінювання. А останнє можливо виявити.