Астрономи відкрили нову велетенську планету / © UNIAN

Команда вчених зі США відкрила нову планету, не схожу на будь-яку з відомих науці. Космічне тіло під назвою HR 5183 b втричі більша, ніж Юпітер і рухається по велетенській яйцеподібній орбіті. Таким чином, щоб облетіти свою зірку один раз, їй потрібно 45-100 років.

Про це пише Newsweek, додаючи, що астрономи почали спостерігати за батьківською зіркою планети ще в 90-х роках. Але кілька років тому вони помітили, що біля світила щось є.

Читайте такожЕкзопланети можуть мати більшу різноманітність життя, ніж Земля - вчені

«Ця планета проводить більшу частину свого часу в дальній частині своєї планетарної системи на своїй дуже незвичній орбіті. Потім вона починає пришвидшуватися і пролітає повз зірку», - сказав автор дослідження з Каліфорнійського технологічного інституту Ендрю Говард.

«Ми виявили цей швидкий прохід. Ми побачили наближення планети, а тепер вона віддаляється від зірки. Вона лишила такий чіткий відбиток, що ми тепер можемо впевнено сказати про існування цієї планети, хоч і не бачили повну орбіту», - додав він.

HR 5183 b була виявлена завдяки так званій «променевій швидкості». Техніка полягає в тому, що дослідники стежать за коливаннями на зірці під дією гравітаційної сили від планети, яка проходить повз.

Читайте такожФотограф зафіксував на відео зіткнення метеорита з Юпітером

Відстежуючи планету, вони змогли вирахувати її велетенську орбіту. Якби вона була в нашій Сонячній системі, її шлях пролягав би від Нептуна через пояс астероїдів до точки між орбітами Марса і Юпітера.

«Ця нова планета рухається, мов таран, змітаючи все на своєму шляху в системі», - сказав Говард.

«Ця планета не схожа на будь-яку з тих, які є в нашій Сонячній системі. Але більше того, вона не схожа на жодну екзопланету, які ми відкрили на даний час. Інші планети, виявлені на великій відстані від своїх зірок, зазвичай рухаються по орбіті у формі кола. Це дещо говорить про відмінності у тому, як була сформована ця планета або про відмінності в її розвитку у порівнянні з іншими», - сказала інший співавтор дослідження Сара Блант.