Кожна з операційних систем має свої недоліки / фото medium.com

Фахівці одного з провідних розробників антивірусного програмного забезпечення – словацької компанії ESET розповіли, як вибір операційної системи (ОС) впливає на безпеку смартфона і пояснили основні відмінності у підходах до питань безпеки двох лідерів на ринку ОС для мобільних телефонів – iOS і Android.

Відповідна інформація була опублікована на сайті компанії ESET.

«Сьогодні лідерами на ринку операційних систем для мобільних девайсів є Android і iOS. Варто відзначити, що вони мають зовсім різні підходи до розробки ОС. Компанія Apple має власну вбудовану систему безпеки телефону, яка ретельно аналізує й контролює кожний новий додаток... В той же час, безпека телефону Android має універсальну відкриту систему, що надає широкі функціональні можливості і дозволяє використовувати набагато більшу кількість додатків від різних розробників», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У компанії підкреслили, що кожна з цих операційних систем має свої недоліки.

Читайте такожIT-фахівці опублікували поради, як захистити свої особисті дані при використанні мобільних додатків

Так, згідно з повідомленням, незважаючи на те, що більшість програмного забезпечення iOS фахівці Apple створюють самостійно, що значно знижує ризики поширення шкідливого коду, і компанія регулярно випускає оновлення для усунення виявлених загроз, за перші півроку 2019 року спеціалісти ESET виявили в iOS 155 вразливостей. При цьому, кількість фальшивих додатків для iOS за цей час зросла на 43% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У той же час, в операційній системі Android за перші шість місяців 2019 року було виявлено 86 вразливостей. За даними компанії ESET, середня кількість нових видів загроз для Android щомісяця досягає 240.

На думку IT-фахівців, це пов'язано з тим, що через велику кількість моделей смартфонів на базі Android розробники не встигають швидко реагувати на різні збої в системі і рідше випускають оновлення, на відміну від Apple.

Для того, щоб користувачі могли убезпечити свої мобільні пристрої від злому, спеціалісти ESET призвели основний список рекомендацій.

Перш за все, в компанії радять здійснювати регулярне і своєчасне оновлення ОС для виправлення вразливостей і зниження ризику зараження шкідливими програмами. Також фахівці рекомендують користувачам використовувати надійні паролі для запобігання несанкціонованому доступу до пристрою, двофакторну аутентифікацію і уникати підключення до публічних інтернет-мереж.

«Завантажуйте програми тільки перевірених та відомих розробників, а також звертайте увагу на відгуки про них, особливо негативні. Крім цього, спеціалісти ESET не рекомендують завантажувати невідоме програмне забезпечення або програми з невеликою кількістю установок, оскільки така програма може мати ще деякі помилки, а в гіршому випадку і шкідливий код», - додали в ESET.

Крім того, на думку фахівців компанії, користувачам варто уникати переходів з випадковими посиланнями і спливаючих вікон, а також не поширювати конфіденційну інформацію через електронну пошту і соціальні мережі.

Також в компанії радять використовувати надійне рішення для безпеки телефону і захисту від різноманітних загроз, зокрема, фішинг-атак, спрямованих на крадіжку паролів, даних банківських карт, інформації для входу в облікові записи, а також програм-вимагачів, які блокують екрани пристроїв і вимагають викуп.

Як повідомляв УНІАН, згідно з інформацією компанії ESET, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому, знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз із метою їх подальшого блокування.