CERN

У середу Європейська організація з ядерних досліджень (CERN) починає перші за два роки експерименти з зіштовхнення елементарних частинок.

Нові зіштовхнення відбудуться на більш високих швидкостях, ніж під час першого періоду роботи адронного коллайдера з 2010 по 2013 рік, повідомляє BBC Україна.

Читайте такожВчені після дворічної перерви запустили Великий адронний колайдер

Відео дня

Це може допомогти фізикам знайти ознаки нових наукових явищ.

Прискорювач, розташований на глибині 100 м під сільською місцевістю на кордоні між Францією і Швейцарією, вже провів тестове зіштовхування частинок з енергією 13 трлн електрон-вольт.

При першому запуску машини ця величина досягала 8 Тев.

При запуску з подвоєною енергією вчені сподіваються зазирнути за межі Стандартної моделі.

Вчені планують вперше виявити так звані суперсиметричні частинки, або глюіно. Якщо вони з'являться в колайдері, це стане першим безпосереднім емпіричним підтвердженням існування "темної матерії", яка теоретично передбачена у рамках прийнятої зараз науковим співтовариством моделі всесвіту.

Стандартна модель фізики описує 17 субатомних частинок, у тому числі 12 ферміонів і 5 бозонів, останній з яких, бозон Хіггса, виявили під час попереднього запуску колайдера у 2012 році.

"Протягом наступних кількох місяців частота зіткнень значно зросте, тому до середини літа у нас буде достатньо даних, щоб почати розвивати новий грунт у пошуках нової фізики за межами Стандартної моделі", - розповів BBC News Ден Тові, професор фізики елементарних частинок з британського Університету Шеффілда.