Українські полярники вже рік живуть на станції  / telegram.org/@vernadskyi

Один з полярників, який разом з колегами вже рік перебувають на станції «Академік Вернадський» та очікують на зміну, розповів, як їм сьогодні там живеться.

Читайте такожВ Антарктиді почервонів сніг: що трапилося (фото)«Нашим наступникам із добиранням не пощастило – у зв'язку з пандемією були проблеми з відправкою, вони виїхали ще 16 березня, але тоді їм довелось повернутись назад. Наразі команда 25-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ)  вже у Пунта Аренасі, їм лишається лише кораблем перетнути пролив Дрейка. І є всі шанси, що вони все ж таки прибудуть на станцію. А це своєю чергою означатиме, що ми не лишатимемось тут на другій рік», – говориться у повідомленні у Telegram-каналі «Полярники і полярниці».

Зазначається, що з кожним днем на станції відчувається наближення зими, погода стає все гірше, вітри сильніші, сонця менше, а льоду в акваторії більше.

Відео дня

«Пінгвіни вже майже всі повиростали та за місяць-два залишать наш острів. Знову довкола все більше снігу, і скоро всі скелі та каміння будуть білі. Вдалось виконати ~90% з тих робіт, що планував. Можна було б і більше, але, щиро кажучи, останній місяць я вже не мав бажання працювати та був не надто ефективним. Загалом я б не сказав, що надто втомився за цей рік, але дуже хочеться змін. Впевнений, що найближчим часом їх буде достатньо», – говориться в повідомленні.

Раніше УНІАН повідомляв, що Україні вдалося доправити в Чилі учасників 25-ї Української антарктичної експедиції, які мають змінити на станції «Академік Вернадський» своїх колег.