Прецесія Шварцшильда: погляд художника / фото eso.org

Астрономи за допомогою Дуже великого телескопа провели спостереження за зіркою, яка обертається навколо надмасивної чорної діри.

Як повідомляє Європейська південна обсерваторія, ці спостереження показали, що зірка рухається згідно з передбаченнями загальної теорії відносності Ейнштейна.

Відзначається, що орбіта зірки утворює "розетку", а не еліпс, який відповідав би ньютонівської теорії гравітації. Цей результат отримано з вимірювань, що проводилися зі все зростаючою точністю протягом понад 30 років.

Відео дня
Орбіти зірок в околиці чорної діри в центрі Чумацького Шляху / фото eso.org

"Загальна теорія відносності Ейнштейна пророкує, що орбіта об'єкта, що рухається в полі тяжіння іншого об'єкта, не замкнута, як у випадку ньютонівського тяжіння, але прецесує в площині орбіти в напрямку руху. Цей знаменитий ефект, що вперше спостерігався на прикладі орбіти Меркурія навколо Сонця, коли був першим експериментальним підтвердженням загальної теорії відносності. Через сто років ми зареєстрували той же ефект в русі зірки навколо компактного радіоджерела Стрілець A* в центрі Чумацького Шляху. Цей прорив дає черговий доказ того, що Sagittarius A* повинен бути надмасивною чорною дірою з масою 4 мільйони мас Сонця", - говорить директор Інституту позаземної фізики Макса Планка (MPE) в Гархінге (Німеччина) Райнхард Генцель.

Читайте такожВчені знайшли докази на користь теорії, яка може замінити у космосі теорію відносності Ейнштейна

Об'єкт Sgr A* (Стрілець A*), розташований в 26 000 світлових років від Сонця, і щільне зоряне скупчення навколо нього - унікальна природна лабораторія для тестування фізичних законів в області екстремальних полів тяжіння. Одна із зірок цього скупчення, S2, у найближчій точці своєї орбіти підходить до надмасивної чорної діри на відстань менше ніж 20 мільярдів кілометрів (що у сто двадцять разів більше відстані між Сонцем і Землею). Це одна із зірок, що найбільш тісно зближуються з надмасивним "монстром". В точці найбільшого зближення з чорною дірою S2 несеться в просторі зі швидкістю, що становить майже три відсотки швидкості світла, роблячи один орбітальний оборот за 16 років.

"Відстежуючи рух зірки S2 по орбіті навколо об'єкта Стрілець A* протягом більше двох з половиною десятиліть, ми виконали найретельніші вимірювання, які з усією визначеністю показали наявність шварцшільдовскої прецесії", - каже Штефан Гіллессен, який проаналізував отримані вимірювання.

Об'єкт Стрілець A* в сузір'ї Стрільця / фото eso.org

Нагадаємо, раніше вчені з'ясували, як у Всесвіті з'явилися самі найперші чорні діри.