Мед лучше антибиотиков

Це унікальна група з 13 молочнокислих бактерій, що потрапляють у мед з медового зобика бджіл.

Про нове відкриття пише Лента.ру з посиланням на журнал International Wound Journal.

В лабораторних умовах ці бактерії були випробувані на кількох небезпечних патогенних організмах: метицилін-резистентному золотистому стафілококу, синьогнійній паличці ванкоміцинорезистентному ентерококу, в числі інших. Всі ці мікроби були знищені завдяки активним з'єднанням, що виділяються молочнокислими бактеріями.

Відео дня

Читайте такожЯк вилікувати кашель та насморк при ГРЗ

Потім вчені перейшли до дослідів поза стінами лабораторії і свіжим медом змастили незагоєні рани кількох коней (їх власники безуспішно намагалися використовувати для лікування тварин різні препарати). В результаті всі виразки вилікувалися.

Читайте такожСім продуктів для жіночого здоров'я

На думку дослідників, секрет ефективності меду - в широкому діапазоні діючих речовин. «В антибіотиках зазвичай присутня тільки одна речовина, а 13 молочнокислих бактерій здатні підбирати потрібний "коктейль", в залежності від загрози. Багато мільйонів років вони захищають бджіл і їхній мед від шкідливих мікроорганізмів. Проте в меду, який продається в магазинах, живих бактерій немає, що дуже сильно послаблює його антимікробні властивості», - розповів один з авторів дослідження Тобіас Олофссон (Tobias Olofsson).

Тим не менш, зростаюча резистентність бактерій до антибіотиків робить медичне використання «живого» меду вкрай актуальним, відзначають вчені.