Вчені досліджують екзопланети / фото ESA

За допомогою телескопа CHEOPS астрономи змогли підтвердити, що юпітер системи WASP-189b може вважатися однією з найгарячіших відомих на сьогодні екзопланет. При цьому його батьківська зірка обертається так швидко, що на екваторі вона холодніше, ніж на полюсах.

Читайте такожЗемлю накрили потужні магнітні бурі: докладний прогноз та поради лікарівПро це пише N+1 з посиланням на наукову статтю в журналі Astronomy&Astrophysics.

Зазначається, що запуск телескопа CHEOPS (Characterising Exoplanet Satellite) в космос відбувся 18 грудня 2019 року, а у квітні цього року він приступив до повноцінної роботи. Завданням обсерваторії є не пошук нових екзопланет, а дослідження вже відомих за допомогою методу транзитної фотометрії.

Відео дня

Результати дослідження

Група астрономів на чолі з Монікою Лендл з Женевського університету спостерігали за системою WASP-189. Вона знаходиться за 326 світлових років від сонця і складається з яскравої зірки спектрального класу А, діаметр якої у 2,4 рази більше сонячного, і гарячого юпітера, виявленого у 2018 році.

WASP-189b має масу приблизно двох мас Юпітера, знаходиться приблизно у двадцять разів ближче до своєї зірки, ніж Земля до Сонця, і здійснює один оборот навколо неї за 2,7 дня.

Система досить молода (730 мільйонів років), що робить її цікавою метою з точки зору вивчення еволюції атмосфер короткоперіодних газових гігантів.

За допомогою останніх спостережень вчені змогли уточнити радіус WASP-189b, який становить 1,619±0,021 радіуса Юпітера, а також визначити, що планета володіє атмосферою з малим альбедо і температурою 3435±27 Кельвін, що у два рази вище температури плавлення заліза. Це робить екзопланету однією з найгарячіших відомих на сьогодні, поряд з KELT-9b.

Телескоп CHEOPS: технічні характеристики та завдання

  • CHEOPS здатний з великою точністю визначати розміри екзопланет, їхню середню щільність і навіть деякі характеристики атмосфери.
  • Основними цілями спостережень стають планети з масами між масою Землі та Нептуна, знайдені наземними обсерваторіями.