У космосі сталось масивне зіткнення / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Команда астрономів виявили ударні хвилі від якогось масивного зіткнення в космосі. Їх вже назвали найбільшими у відомому нам Всесвіті.

Як повідомляє The Weather network, за пилом і газом Чумацького Шляху ховається багато галактик під назвою CIZA J1358.9-4750. Вони перебувають на ранній стадії злиття одне з одним.

Зазначається, що CIZA 1359 розташована на відстані приблизно 1 млрд світлових років від Землі в регіоні, який відомий як Зона уникнення. Вона так називається, оскільки її не можна роздивитись у телескоп - газ і пил нашої рідної галактики затінюють цю ділянку. 

Відео дня

Однак рентгенівські телескопи здатні побачити події високих енергій навіть в активному ядрі нашої галактики. У зв'язку з цим астрономи вже багато років слідкували за CIZA 1359 через рентгенівський астрономічний супутник Сузаку і космічний рентгенівський телескоп XMM-Newton.

Зібрані дані вивчила група дослідників під керівництвом Кадзухіро Наказави і Юкі Омії з Інституту Кобаясі-Маскава з походження частинок і Всесвіту (KMI) Університету Нагоя. Вони підтвердили, що в цьому регіоні розташовується надзвичайно гаряча ділянка космосу, яка приблизно на 20 млн градусів гарячіша, ніж ядра обох галактичних скупчень. Ця зона з'явилася внаслідок двох гігантських ударних хвиль, чия площа становила 3 млн світлових років, а швидкість — 1500 км на секунду.

"Аналіз зібраних раніше даних дав можливість виявити дві новонароджені гігантські ударні хвилі в скупченнях, що зливаються одне з одним. Ударні хвилі завширшки і завглибшки в 30 разів більші, ніж діаметр нашої галактики Чумацький Шлях", — розповів Омія.

Команда вважає, що виявила "найбільший викид енергії у Всесвіті". На думку науковців, оскільки скільки злиття цих скупчень галактик на ранній стадії, це допомагає зрозуміти початкову форму пари, а також вирахувати кінетичну енергію однієї з ударних хвиль.

З огляду на розмір і швидкість "північно-західної" ударної хвилі, астрономи оцінили її кінетичну енергію, яка "в мільярд разів потужніша за енергію, споживану Сонцем за рік, і вона вивільнилася лише за одну секунду". Очікується, що подальші спостереження радіотелескопів і рентгенівських обсерваторій допоможуть розібратися в природі ударних хвиль, що з'явилися.

Інші новини з космосу

Нещодавно вчені зафіксували великий вибух на Сонці. Вони все ще не знають причину такого виверження енергії. Цього разу навіть не було сонячних плям, які народжують такі спалахи.

Невловиме джерело сонячного вітру було виявлене вченими за допомогою даних, зібраних апаратом Solar Orbiter Європейського космічного агентства (ESA).

Також науковці виявили унікальний масивний космічний об'єкт, у 80 разів важчий за Юпітер.

Вас також можуть зацікавити новини: