Сонце відправило потік плазми у Марс / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Вчені зафіксували великий вибух на Сонці, який стався кілька днів тому. У космос вирвався величезний потік плазми, який наразі прямує до Марса. Якщо він досягне планети, то це може зруйнувати частину атмосфери небесного тіла.

Як пише Live Scienc, астрономи були здивовані появою на Сонці другого за потужністю серед усіх відомих подібних явищ на нашій зірці спалаху М-класу.

Вони все ще не знають причину такого виверження енергії. Цього разу навіть не було сонячних плям, які народжують такі спалахи.

Відео дня

Хоча викид корональної маси і потік випромінювання не загрожують Землі, на думку вчених, це  може бути небезпечно для інших планет. За розрахунками, потік випромінювання і плазми вже 1 вересня може врізатися у Марс. Планета має дуже тонку атмосферу, яка не витримає цього удару. Ймовірно, це спричинить появу слабких ультрафіолетових полярних сяйв.

Як відомо, Землю від таких інцидентів захищає магнітосфера і більш товста атмосфера. У зв'язку з цим полярні сяйва на нашій планеті виникають тільки в полярних регіонах, де магнітосфера тонша, а значить сонячні частинки можуть проникати в атмосферу.

На Марсі магнітосфери немає, а тому полярні сяйва можуть з'являтися в будь-якій точці планети. Поки що масштабні полярні сяйва на Марсі фіксували тільки тричі: у 2004, 2014 і 2022 роках. Вчені переконані, що найближчим часом це явище фіксуватимуть частіше через підвищення активності Сонця внаслідок переходу зірки до максимуму цієї активності.

Як зазначається, на зірці все частіше відбуватимуться найсильніші спалахи з потужними корональними викидами маси. Пік сонячної активності має припасти на 2025 рік, однак деякі астрономи вважають, що його варто очікувати вже наступного року.

Інші новини про космос

Науковці вперше виявили радіаційний пояс, який і "відповідає" за полярне сяйво, за межами Сонячної системи. Знайшли його в унікального об'єкту, який називається коричневий карлик.

Нещодавно астрономи виявили унікальний масивний космічний об'єкт, у 80 разів важчий за Юпітер.

Вас також можуть зацікавити новини: