Стало відомо, чому заходи сонця на Марсі сині, а не червоні / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, NASA

Коли ми дивимось на Землю та Марс, здається, що їм довелося обрати основну колірну схему та дотримуватися її. Земля являє собою типову блідо-блакитною точкою, і навпаки ж, Марс не дарма отримав прізвисько "Червоної планети". Але коли ми говоримо про захід сонця, схема перевертається рівно навпаки: наші яскраві червоні заходи на Землі контрастують з блідо-сапфіровими заходами на Марсі.

Різні палітри насправді базуються на одних і тих же наукових принципах. Заходи сонця на Марсі блакитні, так само, як у нас небо блакитне, а захід сонця червоний. Уся справа в розсіюванні сонячного світла на молекулах, що складають нашу атмосферу. Про це пише IFLScience.

Попри те, що сонячне світло виглядає білим, воно включає багато хвиль різної довжини, які ми розпізнаємо як різні кольори, а молекули та частинки пилу взаємодіють лише з певними довжинами хвиль. Розсіюючи певні ділянки світлового спектру, ці частинки створюють той колір, який ми бачимо.

Відео дня

Атмосфера Марса сильно відрізняється від атмосфери Землі як за складом, так і за щільністю. Марсіанська атмосфера дуже розріджена. Її тиск відповідає приблизно 1 відсотку земного. Щоб відчути такий низький тиск на Землі, вам потрібно бути на висоті більше 30 кілометрів. Також їй не вистачає азоту і кисню.

Атмосфера Марса складається з вуглекислого газу і містить багато пилу. Цей дрібний пил має тенденцію розсіювати червоне світло, тому небо здається червонуватим, пропускаючи синє світло. На Землі все навпаки. Синє світло відбивається від молекул повітря, надаючи нашому небу характерний відтінок, а на заході і світанку переважають довші хвилі.

Коли Сонце з'являється низько над горизонтом, світлу доводиться долати більшу відстань в атмосфері, тому він розсіюється сильніше. Залишається тільки колір, який ми бачимо. На Землі ми маємо більш широку палітру червоних кольорів, яка насправді посилюється попелом вулканів і пилом пожеж. На Марсі ми отримуємо холодний синій відтінок.

Марсоходи Perseverance, Curiosity, Spirit, Opportunity, InSight і Zhurong стали свідками незвичайного блакитного заходу.

Захід сонця на Марсі, знятий у 2005 році марсоходом Spirit / фото NASA/JPL-Caltech

Марс і Земля - одні з небагатьох місць, де ми можемо побачити зміни кольору атмосфери на заході і на світанку. Багато інших земних тіл Сонячної системи або не мають достатньо щільної атмосфери, щоб створити такий ефект, або мають настільки щільні хмари, що ви нічого не зможете побачити.

Серед таких, наприклад, Венера, де тиск, температура та кислотні хмари вбили б вас задовго до заходу сонця. Титан (найбільший супутник Сатурна, - УНІАН) може бути винятком, але захід сонця там може опинитися в інфрачервоному діапазоні або ж це буде випадковим явищем, коли хмари розійдуться в потрібний момент.

Захід сонця на Марсі - новини

Як повідомляв УНІАН, марсохід Perseverance зафіксував "блакитний захід сонця" над горизонтом Червоної планети. На знімку можна побачити, як Сонце сідає за марсіанський горизонт і світиться холодним блакитно-зеленим кольором, а небо над Червоною планетою починає темніти.

Вас також можуть зацікавити новини: