"Прощавай, наш Марсіанине” - так вся планета прощалась цього тижня з роботом Opportunity. Цей ровер - справжній рекордсмен і вже легенда. Він першим із землян торкнувся поверхні Марса і прослужив на Червоній планеті аж 15 років замість запланованих 90 днів, йдеться у випуску ТСН.

Читайте такожNASA успішно висадила на Марсі «крота»

13 лютого вони востаннє спробували вийти з ним на зв'язок. Він мовчав. Вони плакали, але змушені були сказати всім землянам: "Місію закрито, а він – помер". Звісток від нього ми більше не отримаємо. Робот-марсіанин, легенда, рекордсмен з іменем Opportunity. Українською означає "можливість". Цей ровер реально дав людству можливість побувати на своєму позаземному континенті за сотні мільйонів  кілометрів на Марсі.

Залізний археолог, геолог, розвідник і фотокореспондент мандрував і копирсався у марсіанському піску й камінні понад 5 тисяч солів – так називаються марсіанські дні, або 15 земних років, щоб відкрити загадки червоної планети, яку земляни вже давно мріють колонізувати.

Липень 16 років тому, на ракеті “Дельта-2” Opportunity полетів до Марса. Півроку долав 225 млн кілометрів. А 25 січня 2004-го він торкнувся помаранчевої поверхні кратера Ігл.

Opportunity колонізував протилежну частину Марса на три тижні пізніше за свого брата-близнюка – ровера Spirit. У різних куточках планети вони мали дізнатися: чи є або чи було життя на Марсі, який там клімат, атмосфера, ґрунт. Місія обох марсоходів мала тривати 90 днів. Але сталося диво, якого не очікували навіть їхні розробники у NASA.

“90 днів роботи були технічною вимогою. Звичайно, ніхто з нас не думав, що на 91-й день у нього відпадуть колеса. Знаєте, якби мене всадили, налили сироватку правди і запитали – ну, скільки він працюватиме? Я би сказав, що у нас є 6-8 місяців. Чотирнадцять з половиною років – ніхто цього не очікував”, - ділиться науковий співробітник проекту Стів Сквайрес.

У 2010 році Opportunity лишився сам. Його брату Spirit не вистачило заряду вибратися із піщаних буранів.  Opportunity пережив його на 8 років. За весь час надіслав фантастичних 217 тисяч фотографій, 15 кольорових кругових панорам, які дали нам ефект присутності. Ми побачили планету в справжньому кольорі.

При зовсім невеликому наборі інструментів він розкопав і проаналізував кілька десятків зразків порід. Знайшов і дослідив метеорит. Але найбільше його відкриття – вода. Точніше мінерали, які могли утворитися тільки у воді. Вчені дійшли сенсаційного висновку: клімат на Марсі був м’якшим і вологішим. Там могли жити мікроорганізми.

Читайте такожNASA опублікувало панораму Марса, зроблену марсоходом Curiosity

Він зустрів там тисячі вражаючих світанків і заходів сонця. Сонячні затемнення. Він був повністю сонцезалежний. Бо працював на сонячних батареях. Від пилу, що у часи буревіїв густо осідав на його сонячних панелях, могли врятувати лише пилові дияволи. Тобто повітряні вихори, які колись відзняв на камеру його брат Spirit.

А на початку літа минулого року пил затуляє Opportunity сонце. Працівники NASA востаннє виходять з ним на зв'язок 10 червня. Opportunity переводять у режим енергозбереження. Науковці знають його геолокацію і більш, ніж 800 разів намагаються з ним зв’язатися. Нічні температури на Марсі сягають -100 градусів. Він грів себе, поки була хоч крапля енергії, але Марс висмоктав усе.