Астрономи висунули нову теорію про погодження Оумуамуа / фото European Southern Observatory/M. Kornmesser

Вчені висунули нову теорію щодо того, чим насправді може бути перший ідентифікований міжзоряний об'єкт Оумуамуа.

Згідно з дослідженням, проведеним під керівництвом астронома з Університету Осло в Норвегії Джейн Луу, Оумуамуа може бути просто клубком космічного пилу, пише НВ із посиланням на Live Science.

За її припущенням, Оумуамуа міг утворитися з пилу, здутого з ядра комети поза нашою Сонячною системою.

Відео дня

Вчені припускають, що великий шматок породи одного разу міг відколотися від ядра комети, і, коли частинки пилу і газу відлітали від ядра, вони прикріплялися до кам’яного фрагменту, в кінцевому підсумку формуючи Оумуамуа. У міру того, як фрагмент ставав більше, газ, який іде від комети, зрештою виштовхував породу в космос.

Читайте такожПерший іммігрант у космосі: міжзоряний астероїд оселився на орбіті Юпітера

Це скупчення породи та пилу з комети буде проштовхуватися через космос сонячною радіацією і зрештою здійснить короткий політ нашою Сонячною системою.

Вчені підозрюють, що оригінальна комета була "довгоперіодичною", і їй потрібно багато часу, щоб облетіти свої зірки й піти досить далеко від них. Через слабку гравітації комети і тиск випромінювання вчені вважають, що об'єкт відокремився від своєї батьківської комети, зрештою зробивши короткий проліт через нашу Сонячну систему.

Луу вважає, що з такими технологіями огляду неба, як телескоп Pan-STARRS 1 (Panoramic Survey Telescope і Rapid Response System), який вперше помітив Оумуамуа в 2017 році, ми почнемо бачити все більше і більше міжзоряних об'єктів.

Що таке Оумуамуа

  • Оумуамуа - перший в історії міжзоряний об'єкт, зафіксований вченими у 2017 році. Його назвали Оумуамуа і спершу вважали астероїдом. Також були припущення, що цей об'єкт могли запустити представники інопланетних цивілізацій.
  • Тривалі дослідження траєкторії руху космічного об'єкта Оумуамуа показали, що на траєкторію його руху впливають негравітаційні сили. А значить, Оумуамуа, який прилетів до нас на величезній швидкості з іншої зоряної системи, зовсім не астероїд, як передбачалося раніше, а комета.