Аваков нагадав, що охороняти судові установи повинна Служба судової охорони / фото УНІАН

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звернувся до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням скликати позачергове засідання Кабінету міністрів України, на якому він внесе проект постанови про скасування охорони судових установ співробітниками Національної поліції і військовослужбовцями Національної гвардії.

Про це Аваков повідомив на своїй сторінці у Facebook. "Зранку звернувся до прем'єр-міністра з проханням скликання позачергового засідання Кабміну. Я не бачу, як за таких умов поліцейські і гвардійські сили можуть виконувати невластиву для себе функцію охорони судів", - заявив він.

"За умов, що склалися, фактичного саботажу суддів і судової адміністрації, буду вносити проект постанови Кабміну про припинення функцій охорони судових установ з боку Нацполіції і Нацгвардії. Нехай тепер охороняють себе самі, якщо у перехідному періоді вважають вогнепальне поранення поліцейського дрібної провиною", - додав Аваков.

Відео дня

На цей крок Аваков пішов після того, як Шевченківський районний суд Києва не обрав запобіжного заходу у вигляді взяття під варту активісту, який завдав вогнепального поранення поліцейському біля Солом'янського районного суду м. Києва 15 лютого.

"Суддя Шевченківського суду відпустив з-під арешту людину, яка завдала вогнепального поранення поліцейському у той час, коли він охороняв суд від вторгнення туди радикалів. Суд по суті схвалив стрілянину у поліцейського, вважаючи це не тяжким злочином. Це ганебне рішення зобов'язує мене, як міністра, у веденні якого перебувають Національна поліція і Нацгвардія, вжити адекватних заходів реагування", - написав міністр.

Також Аваков вимагає від Вищої ради правосуддя "негайної реакції" на дії судді, який виніс рішення про запобіжний захід стрілку.

Читайте такожМера Одеси Труханова відпустили на поруки нардепа від БПП

"Я вимагаю від Вищої ради правосуддя негайної реакції на такі дії судді. Від прокуратури і апеляційного суду - негайно винести справедливе рішення за фактом завдання вогнепального поранення поліцейському", - заявив міністр.

Також Аваков нагадав, що охороняти судові установи має Служба судової охорони.

"Відповідно до ст. 160 закону України про судоустрій і статус суддів, відповідна охорона судів має вестися створеною спеціальною службою судової охорони. Створення цієї служби котрий рік саботується працівниками Державної судової адміністрації. Виділені державним бюджетом кошти незрозуміло як витрачаються", - написав він.

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого Солом'янський райсуд Києва обирав запобіжний захід меру Одеси Геннадію Труханову, який підозрюється у заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем. Суд пікетували близько 100 активістів організацій «Національні дружини», С14, а також люди у чорній формі з нашивками «Батальйон «Донбас». Пікетувальники вимагали відправити мера Одеси за ґрати, але суд відпустив його на поруки.

Пізніше біля суду виникли зіткнення, під час яких один з поліцейських отримав вогнепальне поранення ноги. Правоохоронці виявили у активістів один бойовий пістолет, травматичну зброю, гранату РГР, холодну зброю, фаєри і сльозогінний газ «Кобра».

У результаті інциденту до управління поліції доставили 36 осіб, трьох з яких затримали, інших відпустили після встановлення особистих даних. У активних учасників конфлікту вилучено пристрої для відстрілу гумових куль, ножі і телескопічний кийок.