ucfamilymagazine.com

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич доручив Міністерству освіти і науки розробити спеціальні програми для пропаганди читання. Про це урядовець розповів під час презентації тематичної серії духовної літератури видавництва Discursus, присвяченої 150-річчю від дня народження митрополита Андрея Шептицького в рамках презентації сучасної української книжкової продукції у фортечній галереї «Бастіон» в Івано-Франківську, повідомили УНІАН у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Сич вважає, що до читання, в першу чергу, необхідно привчати дітей, адже свідомість дорослої людини переформатувати набагато складніше. Причини низького рівня читання, за словами урядовця, пояснюються відсутністю не лише достатніх коштів, а й залишками «совєцької» ментальності українців. «Це не лише фінансова біда, а й проблема ментальності. Бо деколи купити книжку дешевше, ніж витратитись на пиво та сигарети. Страшно, коли людей питають, що вони в цьому році прочитали, і тільки 16-18% готові назвати одну книжку. І це дійсно катастрофа. Можу сказати офіційно, що дав завдання Міністерству освіти розробити спеціальні програми для пропаганди читання і в школі, і серед дорослого населення», - підкреслив віце-прем’єр-міністр.

Читайте такожВ Україні для абітурієнтів можуть ввести тест на здатність до навчання

Відео дня

Урядовець також наголосив на важливості державної підтримки української книги шляхом податкового стимулювання та квотування іноземної книги. «Сьогодні тільки 20% українських книжок друкуються в Україні, 80% завозиться з Росії. І це при тому, що із цих 20-ти ще якась частина – російськомовна. Отже, треба українській книжці допомогти стати на ноги, надати їй податкові пільги та обмежити доступ до ринку російської книги», - підсумував Сич.