Екіпаж може повернутися до Криму за українськими паспортами / фото dpsu.gov.ua

Екіпаж риболовецького судна "Норд", затриманого 25 березня українськими прикордонниками в Азовському морі, може вільно повернутися до Криму за українськими документами, виданими до окупації Криму Росією, а капітану загрожує до 5 років позбавлення волі.

Про це повідомив заступник начальника управління прокуратури Автономної Республіки Крим Єгор Ребров в ефірі радіо "Крим.Реаліі", відео якого розмістила прокуратура АР Крим у соціальній мережі Facebook.

"На сьогодні кримінальне провадження ще перебуває на стадії досудового розслідування. В основному це пов'язано з проведенням судових експертиз. Коли будуть отримані висновки, його буде закінчено", - сказав Ребров.

Відео дня

При цьому його запитали, про які покарання може йти мова щодо моряків судна "Норд" і його капітана.

"Екіпажу судна "Норд" нічого не загрожує. До них правоохоронні органи Автономної Республіки Крим ніяких претензій, скажімо так, не мають. З ними були проведені всі необхідні процесуальні дії. Вони є свідками. На сьогоднішній момент вони як громадяни України можуть цілком на законних підставах повернутися додому. Чому вони цього не роблять, це питання більше до них", - зазначив Ребров.

Читайте такожПрокуратура готує нову підозру капітану кримського судна "Норд"

Зокрема, він заявив, що моряки можуть повернутися до окупованого Криму за українськими паспортами, виданими до анексії півострова. За його словами, у них є паспорти громадян України.

"Вони можуть через КПВВ, що передбачено постановою Кабміну про порядок в'їзду-виїзду на тимчасово окуповану територію, залишити територію материкової України і в'їхати до себе додому на тимчасово окуповану територію", - пояснив представник прокуратури.

"Щодо капітана судна "Норд"- йому оголошено підозру в скоєнні двох кримінальних правопорушень: порушення порядку в'їзду-виїзду з тимчасово окупованої території (стаття 332 пункт 1 Кримінального кодексу України) і заняття незаконним рибним промислом (ст. 249 Кримінального кодексу України)", - зазначив він.

У зв'язку з цим Ребров підкреслив, що перше правопорушення передбачає до 5 років позбавлення волі, а друге - покарання у вигляді штрафів.

Окремо він сказав, що не може коментувати можливість обміну членів екіпажу, оскільки вони, крім капітана, не є фігурантами кримінального провадження.

"Щодо них жодних обмежувальних заходів нами не застосовувалося. Вони громадяни України, які можуть переміщатися також, як і будь-який інший громадянин України", - додав Ребров.

Також він висловив думку, що громадяни України, згідно з Конституцією, не можуть видаватися іншим державам.

Як повідомляв УНІАН, 25 березня українські прикордонники затримали в Азовському морі риболовецьке судно «Норд». Судно, зареєстроване на тимчасово окупованій території АР Крим, йшло під прапором Росії. На його борту перебував екіпаж у складі 10 осіб, у всіх були паспорти громадян РФ. У Держприкордонслужбі повідомили, що члени команди порушили порядок виїзду з тимчасово окупованої території України. Капітану «Норду» Володимиру Горбенку було оголошено про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст.332-1 (порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї) Кримінального кодексу України. Пізніше йому оголосили нову підозру - в незаконному занятті рибним промислом.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до президента України Петра Порошенка з проханням розглянути можливість здійснення обміну членів екіпажу судна «Норд», затриманого Державною прикордонною службою України, на членів екіпажу судна «ЯМК-0041», затриманих російськими силовиками.