Порошенко: Російська православна церква освячує гібридну війну / фото УНІАН

Президент Петро Порошенко наголошує на необхідності покласти край неканонічному перебуванню вагомої частини українських православних у залежності від російської церкви.

Читайте такожПорошенко внесе в Раду законопроект про закріплення в Конституції прагнення України вступити до НАТО і ЄС

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні під час виступу на Майдані Незалежності з нагоди 27-ї річниці Незалежності України.

Відео дня

«Не може бути вільним тіло, коли душа - в полоні. Нехай сьогодні нас почують у Константинополі, в Москві та Ватикані. Ми маємо твердий намір розрубати останній вузол, яким імперія відчайдушно намагається нас прив’язати до себе», - сказав глава держави. 

«Ми сповнені рішучості покласти край протиприродному та неканонічному перебуванню вагомої частини нашої православної спільноти у залежності від російської церкви. Церкви, яка освячує гібридну війну Путіна проти України. Церкви, яка щоденно молиться і за російську владу і за російське військо», - наголосив Порошенко.

Президент нагадав, що хрещення прийшло в Україну від Константинопольської церкви, і саме з Києва розійшлося широкими просторами Східної Європи. 

«Українське християнство має понад тисячолітню історію, власну богословську, літургійну і церковну традицію. Зараз, коли ми відновили і захистили державну незалежність України зі столицею в Києві, немає жодних причин для того, щоб серед інших помісних православних церков не було рівної їм помісної православної церкви України», - підкреслив глава держави.

За його словами, питання томосу про автокефалію для православної церкви України виходить далеко за межі релігійного. 

«Воно з того ж ряду, що зміцнення армії; що захист мови; що боротьба за членство в Євросоюзі та НАТО. Це – ще один стратегічний орієнтир на нашому історичному шляху. Це – вагома складова нашої незалежності», - резюмував президент.

Як повідомляв УНІАН, 17 квітня на зустрічі з лідерами парламентських фракцій президент заявив, що він та ієрархи УПЦ Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви вирішили офіційно звернутися до вселенського патріарха Варфоломія I з проханням про надання автокефалії православній церкви в Україні і просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до вселенського патріарха щодо надання томосу на автокефалію православній церкви в Україні.

22 квітня Святий і Священний синод Вселенського патріархату прийняв до розгляду звернення президента України про надання автокефалії.

27 липня було оприлюднено послання Варфоломія, в якому він підкреслив, що кінцевою метою першопрестольної Константинопольської церкви є дарувати автокефалію Українській помісній православній церкві.

В УПЦ КП не виключають, що учасники зборів єпископату Вселенського патріархату у вересні можуть обговорити питання про надання томосу на автокефалію православній церкві в Україні.