Иллюстрация REUTERS

Кількість першокурсників медичних вищих навчальних закладах скоротилася в середньому на 28%, ніж у пепередні роки. Причиною став бар’єр у 150 балів, які відтепер мають набрати абітурієнти на ЗНО для вступу до таких вишів.

Читайте такожНазвано ТОП-10 спеціальностей, на які абітурієнти подали найбільше заяв

Про це в ефірі «Громадського радіо» розповіла віце-президентка і радниця міністра охорони здоров’я Інна Совсун.

Відео дня

«Ми побачили ефект щодо кількості набору. Більшою мірою це за рахунок контрактників, тому що переважна кількість бюджетників все-таки долає поріг у 150 балів. Натомість скорочення по контрактникам були суттєвішими. Раніше, на жаль, на контракт можна було вступити з дуже низькими балами. Це не є провиною університетів, це системна проблема», — розповіла вона.

Нагадаємо, цього року в рамках реформи медичної освіти зріс прохідний бар’єр балів, які має набрати абітурієнт для вступу на медичні спеціальності у ВНЗ. Відтепер він становить 150 балів із 200 можливих.

Медична галузь має реформуватися в кілька етапів: прохідний бал, міжнародні незалежні оцінювання під час навчання і посилення вимог до стандартів викладання. Цьогоріч на спеціальності «Стоматологія», «Медицина» і «Педіатрія» могли вступити лише ті абітурієнти, які набрали понад 150 балів за результатами ЗНО з конкурсних предметів — біології, хімії або математики. Це сприятиме тому, що професію лікаря отримуватимуть найкращі, говорять у МОЗ.