Європейський інститут охоплюватиме такі напрямки діяльності, як освіта студентів у галузі європейських студій, права, економіки та соціології / УНІАН

У середу, 19 грудня, відбулася зустріч ректора Kиївського Національного Університету ім. Тараса Шевченка Леоніда Губерського з євродепутатами та депутатами Верховної Ради України.

Метою заходу, який відбувся у відповідь на презентацію в Європарламенті Голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики Олександра Домбровського та президента НАЕК "Енергоатом"  Юрія Недашковського проекту «Енергоміст «Україна – ЄС», було обговорення ініціативи створення при університеті Європейського інституту.

Євродепутат Міхал Боні підкреслив: "Це на Євромайдані під прапорами Європейського Союзу гинули люди за мрію жити у Європейському співтоваристві. Сьогодні на другому кінці Європи маємо Brexit і кризу демократії у багатьох країнах-членах ЄС. Європейський інститут у Києві є важливим символом побудови європейського діалогу для захисту цінностей демократії та побудови громадянського суспільства".

Відео дня

Народний депутат, очільник Комітету ВР України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки пан Олександр Домбровський зазначив, що "Україні потрібні незалежні осередки Think-Tank, які формуватимуть стратегії та програми підтримки реформ. Однак основою є освіта молоді та місцевих кадрів державного управління. Нам потрібна якісна модернізація держави, здатної приймати європейські програми розвитку інфраструктури та державних послуг".

Ректор Леонід Губерський презентував потенціал розвитку університетів та стратегію, яка включає нові напрямки європейських досліджень.

Європейський інститут охоплюватиме такі напрямки діяльності: освіта студентів у галузі європейських студій, права, економіки та соціології. Другим компонентом буде підготовка кадрів державних службовців як для органів місцевого самоврядування, так і держави у цілому, експертів неурядових організацій, а також здобуття досвіду у отриманні коштів від програм ЄС. Основним напрямком роботи Інституту Think Thank буде творення незалежної експертної публічної дискусії, опрацювання програм та стратегій розвитку України, а також моніторинг економічних та політичних процесів.

Євродепутат Міхал Боні підкреслив: "Інститут є живим пам'ятником" Євромайдану". Це повернення до європейського джерела - університетів Європи. Ми потребуємо  в Європі фронт оборони  демократичних цінностей, особливо сьогодні на сході Європи тут, у європейському Києві. Фундамент демократії є важливим для захисту від фронтальної гібридної атаки на європейську демократію. Суспільство України потребує європейської солідарності. Ось чому Європейський інститут буде у Києві".

Учасники прийняли спільну програму заходів щодо створення Інституту та обговорили стратегію програми для подальшої роботи.

Ідея створення Європейського інституту зустріла великий інтерес серед депутатів Європарламенту  багатьох європейських аналітичних центрів та навчальних закладів. Зацікавленість у співпраці в окремих проектах заявляють фонди та західні корпорації, консалтингові компанії та відомі юридичні фірми.