УНІАН

Протягом 2018 року Україні вдалося звільнити із заручників трьох громадян.

Про це у Facebook написала перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи із урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

Вона нагадала, що як представник України у підгрупі з гуманітарних питань ТКГ майже щомісяця відвідувала Мінськ.

Відео дня

«На жаль, протягом цього року спільними зусиллями президента, дипломатів, прикордонників вдалося звільнити лише трьох наших - в січні Романа Савкова та в березні - двох прикордонників із тюрем РФ (Б. Марцоня та І.Дзюбака)», - зазначила Геращенко.

Читайте такожСім'ям військовополонених моряків виплатили по 100 тисяч гривень

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня 2017 року на Донбасі відбувся обмін заручників. Україна віддала 233 засуджених, які були затримані у зв'язку з війною на сході і відбували покарання в українських в'язницях, в обмін на 73 українських заручника. Серед звільнених українських заручників - 32 військових і 41 цивільний.

Українська сторона ініціювала на 27 грудня 2018 року відеоконференцію учасників гуманітарної групи ТКГ для обговорення питання обміну заручниками 5 січня. 27 грудня Геращенко заявила, що Російська Федерація та її ставленики на тимчасово окупованій частині Донбасу зірвали звільнення заручників і політичних в'язнів. Українська сторона хотіла здійснити обмін 22 засуджених росіян на 22 українських політв'язнів та 72 сепаратистів на 19 українських заручників, яких утримують на окупованих територіях Донбасу.