Орендна вартість комунального майна має відповідати ринковій та приносити відповідні фінансові надходження для розвитку культурної галузі столиці.

Таке переконання висловив заступник голови КМДА Володимир Слончак у прямому ефірі Громадського телебачення, коментуючи рішення про проведення конкурсу із передачі будівлі кінотеатру «Київ» в орендне користування для здійснення кінопоказів та проведення культурно-мистецьких заходів.

Як раніше зазначав Володимир Слончак, найбільш демократичним рішенням є проведення прозорого конкурсу щодо передачі будівлі кінотеатру «Київ» в оренду для здійснення кінопоказів та інших культурно-мистецьких заходів. До того ж, він нагадав, що існує меморандум між КМДА та кінофестивалем «Молодість», тож кінотеатр продовжить свою роботу виключно за своїм призначенням та з урахуванням фестивального формату.

Відео дня

Окрім того, за словами заступника голови КМДА, договори із суборендарями укладено із порушенням законодавства, оскільки вони перевищують термін дії основного договору.

«Нинішні суми оренди були передбачені ще у первинному договорі, укладеному в 1999 році на 10 років. Потім, у зв’язку із відсутністю заяви однієї зі сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення його терміну дії, договір було пролонговано автоматично на тих самих умовах і на той самий строк. Сьогодні за 7131 кв. м сплачується місячна орендна плата у 47 тисяч гривень, у той час, як суборендодавці за 4 договори за 866 кв. м, які ще й укладені із порушеннями, сплачували 208 тисяч гривень», – повідомив заступник.

Він наголосив, що всі мистецькі заходи, що відбувались в кінотеатрі, будуть виписані у умовах конкурсу, який проводитиме спеціальна конкурсна комісія, та у майбутньому договорі оренди.

«Сподіваюсь, культурна спільнота долучиться до цього процесу. Щоб ключові фестивалі та стрічки українського виробництва були обов’язкові для проведення і трансляції у цьому кінотеатрі», – наголосив Володимир Слончак.

Він також висловив переконання, що професійний колектив, який наразі працює у кінотеатрі «Київ», має бути збережений.

За словами Володимира Слончака, до КМДА вже почали надходити пропозиції від потенційних орендарів.