Все найцінніше з переданих Києво-Печерській Лаврі культурних цінностей на місці / фото УНІАН

За результатами проведеної перевірки у Міністерстві культури Україні запевняють, що все найцінніше з переданих Києво-Печерській Лаврі культурних цінностей на місці.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції заявила заступник міністра культури Тамара Мазур.

«Слава Богу, з того, що ми передавали, основна частина і все найцінніше на місці. І ми цьому дуже раді», - сказала вона.

Відео дня

Читайте такожСтало відомо, яких саме цінностей недорахувалися під час інвентаризації у Лаврі (відео)

Мазур також зазначила, що перевірено, зокрема, було і гробниці з мощами.

«Що стосується мощей. Наша комісія перевірила – всі гробниці на місці, мощі є. Очевидно, що комісія не компетентна і не мала можливості перевіряти, чи це мощі саме тих святих, які б мали бути. Але я не переконана, чи є такі технології, які б дозволили це зробити. Тому стверджувати, що це саме ті мощі не можемо ні ми, і очевидно, що ніхто. Але вони є», - прокоментувала вона.

За словами Мазур, усі передані Києво-Печерській Лаврі цінності були чітко обліковані і мають детальні описи.

"Якщо ми говоримо про Києво-Печерську Лавру, то ті списки, з якими ми звірялися, є достеменними. Вони складені на основі актів прийому-передачі, тому що свого часу музейні предмети передавались з колекції музею у користування релігійній громаді після відновлення роботи монастиря. Ці всі списки чіткі, з конкретними інвентарними номерами тих культурних цінностей, які передавали", - зазначила заступник міністра.

Читайте такожЗатримано підозрюваного у підпалі будівлі Києво-Печерської лаври (фото)

Мазур додала, що Міністерство готове оприлюднити звіт за результатами проведеної перевірки, а також додатки до цього звіту, які містять чіткий перелік всіх тих культурних цінностей, які за актами приймання-передачі передавалися в користування монастирю, а також інформацію про ті культурні цінності, які не виявлені в ході перевірки.

За її словами, кожна культурна цінність має чіткий опис з розміром роботи і її характерними ознаками, які дають підстави чітко мистецтвознавцям ідентифікувати, чи це саме ця робота чи інша.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня міністр культури Євген Нищук заявив, що під час інвентаризації Києво-Печерської лаври виявлено зникнення кількох цінних ікон. За фактом зникнення цінностей порушено кримінальні провадження.