Іоанн хрестив у водах річки Йордан Ісуса Христа

Пророк Іоанн Хреститель — після Діви Марії найбільш шанований святий. В честь його встановлені наступні свята: 6 жовтня — зачаття, 7 липня — різдво, 11 вересня — усікновення глави, 20 січня — Собор Іоанна Хрестителя у зв'язку зі святом Хрещення, 9 березня — перше і друге знайдення голови, 7 червня — третє знайдення голови, 25 жовтня — свято перенесення його правої руки з Мальти в Гатчину.

Хто такий Іоанн Хреститель

Пророк Іван Хреститель був сином священика Захарії (з роду Аарона) і праведної Єлизавети (з роду царя Давида). Жили його батьки біля Хеврону (у Нагірній країні), на південь від Єрусалиму. Він був по материнській лінії родичем Господа Ісуса Христа і народився на шість місяців раніше Господа. Як оповідає Євангеліст Лука, архангел Гавриїл, з'явившись його батькові Захарії у храмі, сповістив про народження в нього сина. І ось у благочестивого подружжя, до старості позбавленого розради мати дітей, нарешті народжується син, якого вони випросили у молитвах.

По милості Божій він уник смерті серед тисяч убитих немовлят у Вифлеємі і його околицях. Святий Іван виріс у дикій пустелі, готуючи себе до великого служіння суворої життям — постом і молитвою. Він носив грубий одяг, прихоплений шкіряним поясом, і харчувався диким медом і акридами (рід сарани). Він залишився пустележителем до тих пір, поки Господь не призвав його в тридцятирічному віці до проповіді єврейському народові.

Яке свято 20 січня – Собор Іоанна Предтечі

Вся життя Іоанна Хрестителя була прикладом для його сучасників, проте одна подія стоїть у ній окремо. Це Хрещення ним у водах річки Йордан Ісуса Христа. Тому ще одне свято на честь Іоанна відзначається через день після свята Хрещення Господнього.

Відомо, що ще в молодості Іван Хреститель добровільно пішов жити в пустелю, де дотримувався суворого посту, носив найпростішу одяг і відмовляв собі в будь-якому комфорт. Однак, Іван ніколи не вимагав того ж від усіх інших іудеїв. Він закликав на проповідях, в першу чергу, до морального очищення. На відміну від членів впливових тоді сект, Іван Хреститель ніколи не ділив людей на привілейованих праведників і приречених грішників. Навпаки, він завжди нагадував, що будь-який гріх може бути прощений Богом, до чого слід прагнути кожній людині.

false

У водах річки Іоардан він здійснював над усіми бажаючими особливий обряд очищення, який сьогодні називають ще «йоановим хрещенням». Саме через нього сам Іоанн отримав ім'я Хреститель. Схожий обряд був прийнятий і в старозавітній традиції – з його допомогою, очищалися ті, хто, наприклад, доторкнувся до забороненої для юдеїв їжі або якось інакше згрішив проти древнього закону. Але Іоанн Хреститель проповідував інше – він закликав очищатися і каятися не тільки в порушенні формальних правил, але й у поганих помислах і вчинках проти інших людей, здатних осквернити душу людини.

Іоанна звуть також Предтеча, тому що найважливішою частиною його служіння була проповідь про швидке пришестя Месії, Помазаника Божого, обіцяного Богом народу Ізраїлю. І ось одного разу, здійснюючи хрещення в йорданських водах, Іоанн із подивом побачив, що прийшли до нього люди Ісуса з Назарету.

Іван одразу впізнав Спасителя і, як повідомляє Євангеліє, немало здивувався.

«Мені треба хреститися від Тебе, і чи тобі йти до мене?», сказав Іоанн до Ісуса, на що Спаситель відповів: «Належить нам виконати всяку правду», і прийняв хрещення від Іоанна.

Про що моляться Іоанну Хрестителю

Молитва святому Іоанну Хрестителю має воістину величезну силу, і кожен, хто до неї звертається, знаходить довгоочікувану допомогу та знаходить спокій.

Є різні види ікони святого Іоанна Хрестителя. Їх можна зустріти в храмах, а також купити в свічкових крамницях. Тримати її можна і вдома, серед інших ликів святих. Найчастіше запитують у чому допомагає ікона Іоанна Предтечі. Звертаються до нього в різних життєвих ситуаціях. Особливо це стосується:

  • врівноваження духовного і фізичного стану
  • зцілення хвороб,
  • допомога в прийнятті правильного рішення,
  • настанова на шлях істинний,
  • допомога в домашніх справах.

false

Молитва Іоанну Хрестителю

Молитва 1

Крестителю Христов, проповедниче покаяния, кающагося не презри мене, но совокупляяся с вои Небесными, молися ко Владыце за мене недостойнаго, унылаго, немощнаго и печальнаго, во многая беды впадшаго, утружденнаго бурными помыслы ума моего: аз бо есмь вертеп злых дел, отнюд не имеяй конца греховному обычаю, пригвожден бо есть ум мой земным вещем: что сотворю, не вем.

И к кому прибегну, да спасена будет душа моя? токмо к тебе, святый Иоанне, благодати тезоимените, яко тя пред Господем по Богородице вем больша быти рожденных всех, ибо ты сподобился еси коснутися верху Царя Христа, вземлющаго грехи мира, Агнца Божия.

Егоже моли за грешную мою душу, да поне отныне, в первыйнадесять час, понесу тяготу благую и прииму мзду с последними. Ей, Крестителю Христов, честный Предтече, крайний Пророче, первый во благодати мучениче, постников и пустынников наставниче, чистоты учителю и ближний друже Христов, тя молю, к тебе прибегаю: не отрини мене от твоего заступления, но возстави мя падшагося многими грехи; обнови душу мою покаянием, яко вторым крещением, понеже обоего начальник еси: крещением омываяй прародительный грех, покаянием же очищаяй коегождо дело скверно; очисти мя грехами оскверненнаго и понуди внити, аможе ничтоже скверно входит, во Царствие Небесное. Аминь.

Молитва 2

Святый Предтече и Крестителю Христов Иоанне! Проповедник сый покаяния, кающихся не презри нас, но молися ко Владыце Христу за нас, недостойных рабов, унылых, немощных, во многия грехи впадших. Смерти убо чаем, о гресех же наших николиже поболехом и о Царствии Небеснем не попекохомся: но не презри нас, Крестителю Христов, честный Предтече, болий рожденных всех, постником и пустынником наставниче, чистоты учителю и ближний друже Христов.

Тя молим, к тебе прибегаем: не отрини нас, просящих твоего заступления, обнови души наша покаянием, еже есть второе крещение: твоим ходатайством пред Господем испроси нам очищение грехов. Уста недостойная вопиют к тебе, и душа смиренная молится, сердце сокрушенное из глубины воздыхает: простри пречистую твою десницу и защити нас от враг видимых и невидимых.

Ей, Господи Иисусе Христе! Молитвами святаго Иоанна Крестителя Твоего, изряднее же Пречистыя Твоея Матери, Владычицы нашея Богородицы, спаси нас, грешных рабов Твоих, кающихся о гресех. Ты бо еси Бог кающихся, и на Тя, Спасителя, возлагаем надежду, славяще Пресвятое Имя Твое, со Безначальным Твоим Отцем, и со Пресвятым и Благим и Животворящим Твоим Духом, ныне и присно и во веки веков.