Відомство Луценка зажадало доступ до внутрішніх документів редакції видання «Новое время» / Фото УНІАН

В ОБСЄ закликали українську владу поважати права журналістів щодо захисту своїх конфіденційних джерел інформації після спроб Генпрокуратури домогтися їх розкриття від розслідувача «Нового времени» Івана Верстюка.

Про це йдеться в заяві представника організації за свободу ЗМІ Арлема Дезіра.

Читайте такожГПУ призупинила збір даних з телефону Седлецької на вимогу ЄСПЛ

Відео дня

Він підкреслив, що право журналістів на захист конфіденційних джерел є ключем до вільної преси і журналістських розслідувань.

"Я закликаю владу дотримуватися цієї конфіденційності, особливо коли журналісти піднімають питання, що становлять суспільний інтерес", - зазначив Дезір.

Як повідомляв УНІАН, 4 лютого суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань окремою постановою надав Генеральній прокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції видання «Новое время» і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адресу видання його журналіст Іван Верстюк.

Відзначається, що Верстюк є автором ряду резонансних розслідувань, зокрема про корупції в оборонних закупівлях, а розслідування Генпрокуратури стосується його статті «Діамантова дочка». У матеріалі йшлося про навчання дочки екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця у Великобританії. При цьому в «НВ» стверджують, що спиралися на дані розслідування, проведеного Британським кримінальним агентством.

Варто нагадати, що в редакції «Нового времени» вже не в перший раз стикаються з надмірною увагою з боку відомства Юрія Луценка.

У серпні 2018-го той же Печерський райсуд надав Генпрокуратурі доступ до дзвінків з мобільного, листування і даних про місцезнаходження Христини Бердинських, ще одного журналіста-розслідувача «НВ», за півтора року.

26 вересня Апеляційний суд частково задовольнив скаргу Бердинських на це рішення і повернув її справу до Печерського суду. Там вона потрапила до все того ж судді Карабаня, який починаючи з 12 листопада тричі переносив її розгляд. Наступна спроба призначена на 6 травня.