«Новое время» вже не в перший раз стикається з надмірною увагою з боку відомства Юрія Луценка / фото УНІАН

4 лютого суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань окремою постановою надав Генеральній прокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції видання «Новое время» і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адресу видання його журналіст Іван Верстюк.

Відповідну судову постанову 13 лютого редакції офіційно вручив слідчий ГПУ, повідомляє «НВ».

Якщо видання не надасть запитувану слідчими інформацію, їм погрожують обшуки.

Відео дня

Читайте такожЄСПЛ зобов'язав владу України утриматися від доступу до даних з телефону журналістки Седлецької (документ)

Відзначається, що Верстюк є автором ряду резонансних розслідувань, зокрема про корупції в оборонних закупівлях, а розслідування Генпрокуратури стосується його статті «Діамантова дочка». У матеріалі йшлося про навчання дочки екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця у Великобританії. При цьому в «НВ» стверджують, що спиралися на дані розслідування, проведеного Британським кримінальним агентством.

Корнієць – один з двох так званих «діамантових прокурорів», - високопоставлених співробітників прокуратури, затриманих в липні 2015 року на великому хабарі. Його звільнили, але саму справу про корупцію Корнійця досі розглядає столичний Голосіївський райсуд.

У статті, опублікованій на сайті «НВ» в серпні 2016-го, розповідається про те, що заступник прокурора Київщини, маючи зарплату у 200 тисяч гривень на рік, заплатив понад 120 тисяч фунтів стерлінгів за навчання дочки в британських школах. Генпрокуратура сприйняла публікацію цих даних розголошенням таємниці слідства і в червні 2017 року вже допитувала Верстюка.

За оцінкою «НВ», надання Генпрокуратурі необмеженого доступу до редакційних матеріалів порушує не тільки свободу слова, але і право журналістів на захист джерел інформації. Про цей випадок вже поінформовано ОБСЄ і ряд народних депутатів Верховної Ради.

«НВ залишає за собою право звернутися зі скаргою на дії ГПУ і Печерського райсуду до європейського суду з прав людини», - зазначили в редакції.

Варто нагадати, що в редакції «Нового времени» вже не в перший раз стикаються з надмірною увагою з боку відомства Юрія Луценка.

У серпні 2018-го той же Печерський райсуд надав Генпрокуратурі доступ до дзвінків з мобільного, листування і даних про місцезнаходження Христини Бердинських, ще одного журналіста-розслідувача «НВ», за півтора року.

26 вересня Апеляційний суд частково задовольнив скаргу Бердинських на це рішення і повернув її справу до Печерського суду. Там вона потрапила до все того ж судді Карабаня, який починаючи з 12 листопада тричі переносив її розгляд. Наступна спроба призначена на 6 травня.