Фото УНІАН

Мер міста Покровськ (Донецька область) Руслан Требушкін закликає правоохоронні органи, а також президента розібратися з системним залякуванням жителів міста, в тому числі, підпалами, погрозами і нападами.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на прес-конференції в Києві.

Секретар Покровської міської ради Сущенко Ірина пояснила, що в ніч з 15 на 16 лютого невідомі підпалили автомобіль, що належить її родині. "Після того, як мені поставили запитання, що саме, я вважаю, могло викликати цю подію, ніякого іншого припущення, крім того, що це наслідки проведеної перед цим чергової сесії міської ради, на якій були бурхливі обговорення низки питань і конфлікт з політичним опонентом, - інших варіантів, які могли б викликати дану кримінальну подія, у мене немає", - сказала вона і додала, що "політичним опонентом у нас є представник "Молодіжної партії", депутат міської ради Сергій Андрійченко".

Відео дня

Так, на думку секретаря міськради, підпал є "актом залякування", який спрямований не тільки на її сім'ю, але й на усіх жителів міста.

"Я хочу звернутися до всіх правоохоронних органів, щоб вони найближчим часом зняли цю напругу, яка і так в нашому місті висока через те, що близько бойові дії, через те, що велика кількість соціальних питань у зв'язку з потоком внутрішньо переміщених осіб. Коли ще у це все вплітаються кримінальні методи захоплення влади у місті, то це тільки дестабілізує в повному обсязі ситуацію в місті", - сказала Сущенко.

У свою чергу, Требушкін зазначив, що останнім часом в місті фіксується велика кількість випадків, які говорять про те, що це "не розрізнені ситуації - вони носять системний характер".

"Автомобіль, який згорів у Ірини В'ячеславівни - за останні кілька місяців це, напевно, 9-й або 10-й. Де ще в Україні згоріла за кілька місяців така кількість автомобілів? Я думаю, ніде", - підкреслив він.

Мер додав, що він зі своєю командою вже три роки намагається зробити Покровськ сучасним європейським містом, в тому числі, через впровадження нових технологій. "Буквально нещодавно згорів цех пресів. У вихідний день, у неділю, коли все було знеструмлено, коли не працювало виробництво", - розповів Требушкін і пояснив, що цей цех виробляв брикети обрізі деревини, які використовувалися для опалення.

За словами Требушкіна, кримінальну справу стосовно підпалу цеху все ще не порушено.

Крім того, додав він, у Покровську було спалено кінотеатр. "У нас так відбувається, що там, де йде відмова цьому кримінальному авторитету, - у нас щось горить. Там ціла серія подій, які вказують на системне залякування мешканців міста та активістів", - сказав мер.

Требушкін підкреслив, що "місцева влада не в змозі вирішити ці питання", тому вони будуть звертатися до керівників усіх силових відомств, а також до президента України Петра Порошенка з тим, щоб він взяв цю ситуацію під особистий контроль.

Крім того, депутат Покровської міської ради Руслан Суков заявив, що на нього було здійснено напад. "Кілька разів намагалися мене купити, кілька разів намагалися залякати. Після того, як я сказав, що я в команді (Требушкіна - УНІАН), я за розвиток міста та на різні провокації я не піддамся, одного разу мене просто серед білого дня в центрі міста підрізала машина... Вийшли звідти пара спортивних хлопців і просто мене вирубали. Сіли і поїхали", - розповів він.

За словами Сукова, за цим фактом було написано багато заяв в прокуратуру і поліцію, але "даним фактом ніхто не займається, ніхто не розбирається". "Я за півроку не отримав жодного повідомлення, жодного виклику, ані до поліції, ані до прокуратури", - додав депутат і наголосив, що у нього є фото автомобіля нападників і їх самих.

Також заявила про тиск громадський діяч, член Всеукраїнського жіночого товариства ім. Олени Теліги Ольга Квітка. За її словами, вона зверталася в поліцію із заявою про те, що їй погрожують фізичною розправою, вбивством".

У свою чергу, політолог Кирило Сазонов зазначив, що "радянський, з присмаком 90-х, Красноармійськ поступово перетворюється в український європейський Покровськ". "Люди, які хочуть жити за старими правилами, яких влаштовують цінності 90-х Красноармійська, вони, звичайно, чинять опір", - сказав він.

За словами Сазонова, підпал автомобіля "донецькою мовою" - це "останнє китайське попередження". "Тобто, сьогодні ми спалили твою порожню машину вночі. Завтра, можливо, ти будеш в ній", - зазначив політолог.

Він також відмітив можливі ризики в контексті майбутніх виборів. "Це теж натяк: сьогодні ми спалили машину секретаря міськради, завтра ми побили депутата - уявіть собі, що ми можемо зробити з неслухняним членом комісії, спостерігачем або журналістом. Ми можемо, не втративши цю територію через збройний наступ, втратити нитку управління над нею", - вважає Сазонов і додає, що потрібно не допустити зриву виборів у цьому регіоні.

"Хочеться звернутися до керівників силових структур України, до Петра Олексійовича (Порошенка - УНІАН), щоб взяли під особливий контроль цю справу", - підсумував Руслан Требушкін.