Ілюстрація / REUTERS

В окупованому Росією Криму незаконно утримують 34 громадян України, на території Росії - 35 українців і 24 військових українських моряків, яких незаконно захопили в полон у Керченській протоці минулого року.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради України Людмила Денісова під час міністерської панельної дискусії щодо порушення прав людини українських військовополонених та політичних заручників в Росії, повідомляє прес-служба омбудсмена.

Вона наголосила, що за 5 років війни, яку розв’язала Росія на Донбасі, 10 тисяч людей вбито та 24 тисячі поранено.

Відео дня

Читайте такожДенісова змушена була зупиняти Москалькову в коридорі парламенту Греції для розмови щодо полонених

«Відомо про більш ніж 500 заручників та зниклих безвісти через збройну агресію РФ на сході України. 34 громадянина України незаконно утримуються в пенітенціарних установах на території тимчасово окупованого Криму, та 35 - на території Росії. Багатьом з них не надається медична допомога та належні умови тримання», - зазначила Денісова.

Вона нагадала, що 20-річний політв’язень Павло Гриб перебуває у надкритичному стані та потребує лікарського втручання. Також Едем Бекіров - інвалід першої групи, потребує, проте не отримує щоденного медичного догляду.

За словами Денісової, місце перебування Володимира Балуха досі залишається невідомим. Крім того, омбудсмен нагадала про українських моряків, які незаконно утримуються в РФ. Вона підкреслила, що троє моряків під час захоплення російською стороною були поранені і їм потрібне термінове лікування.

Омбудсмен закликала продовжити тиск на Росію щодо безумовного звільнення українських військовополонених та підтвердила готовність України до будь-якого обміну громадянами.