Депутати пропонують парламенту вдатися до мораторію на закриття сільських шкіл
Верховній Раді України пропонується запровадити мораторій на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості до прийняття Закону України «Про державний бюджет на 2009 рік».

Відповідний проект постанови, внесений народними депутатами Володимиром ПОЛОХАЛОМ (БЮТ), Володимиром ЛИТВИНИМ (Блок Литвина) і Лесею ОРОБЕЦЬ (НУ-НС), зареєстрований у парламенті.

Проектом постанови передбачається, що Кабінет міністрів України має доручити місцевим органам виконавчої влади та місцевого самоврядування проаналізувати ситуацію щодо функціонування загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості з урахуванням прогнозованих демографічних змін та вжити заходів призупинення їх необґрунтованої ліквідації. Крім того, уряд повинен вжити невідкладних заходів щодо зміни умов фінансування загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості, а також організувати підвезення учнів до місць навчання. Крім того, планується, що уряд має проаналізувати хід виконання державної програми «Шкільний автобус” та передбачити у державному бюджеті на 2009 рік збільшення коштів на її фінансування.

Відео дня

Пропонується також внести відповідні зміни до законів «Про освіту», «Про загальну середню освіту» щодо забезпечення зменшення граничної чисельності учнів у класах від 5-ти до трьох осіб і порядку ліквідації власником (засновником) діючих загальноосвітніх навчальних закладів, заснованих на комунальній формі власності, лише за згодою відповідного органу місцевого самоврядування і за погодженням з центральним органом виконавчої влади, який здійснює управління у сфері освіти.